Pomyśl przez chwilę – aromat kawy, gorzka czekolada, mocny likier amaretto, delikatne mascarpone… Co to może być? Oczywiście, bezbłędne tiramisu. Króluje w cukierniach, obok polskiej szarlotki i tradycyjnego sernika. Nie wymaga pieczenia, dlatego jest idealne jako letni deser! Jego smak docenią zwłaszcza kobiety – podaj go podczas babskiego spotkania, a Twoje przyjaciółki oszaleją z przyjemności!
Przygotowanie tiramisu trwa maksymalnie trzydzieści minut. Jednak, żeby cieszyć się pełnym smakiem deseru, trzeba poczekać nawet trzy godziny – po to, żeby wszystkie smaki się połączyły. Mimo to, nie rezygnuj przygotowania tiramisu – jeśli zrobisz je rano, będziesz mogła podać deser do popołudniowej kawy. Nie zwlekaj, tylko zabieraj się do działania!
Przepis na czekoladowe tiramisu
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotuj odpowiednio dużą foremkę – do wykonania tiramisu z tego przepisu będziesz potrzebować formy o wymiarach około 35x25x15 cm. Możesz wykorzystać także naczynie żaroodporne.
Składniki na czekoladowe tiramisu:
- 6 żółtek,
- 3 białka,
- 150 g cukru trzcinowego,
- 45 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 150 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 750 g serka mascarpone,
- 450 ml świeżo zaparzonej kawy z 2 łyżek (nie może być rozpuszczalna),
- 2,5 opakowania biszkoptów podłużnych,
- 6 łyżek amaretto,
- kakao ciemne z Ghany E. Wedel (do posypania).
Wykonanie czekoladowego tiramisu:
Aby tiramisu się udało, musisz postępować ściśle według wskazówek. Przygotuj wszystkie produkty, mikser oraz kilka misek. Zakasaj rękawy, zwiąż włosy i możesz zaczynać!
- Zaparz kawę z 2 łyżek w dużym naczyniu – takim, żeby było łatwo maczać biszkopty.
- Białka oddziel od żółtek. Pamiętaj o tym, że potrzebujesz tylko 3 białek, nie 6, jak żółtek.
- Ubij białka na puszystą pianę za pomocą miksera.
- Żółtka umieść w osobnym naczyniu i dodaj cukier. Utrzyj zawartość miski na kogel-mogel.
- Czekoladę pokrój na drobne kawałki i wsyp do metalowego naczynia. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wodą lub wsadź do mikrofali. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Zamieszaj, żeby nie zostały grudki.
- Rozpuszczoną czekoladę dodaj do kogla-mogla.
- Do czekoladowej masy dodawaj po jednej łyżce serka mascarpone.
- Po połączeniu się składników, wlej likier amaretto.
- Do przygotowanej masy dodaj ubitą wcześniej pianę z białek. Nie miksuj! Połącz zawartość, delikatnie ruszając łyżką.
- Biszkopty namocz w kawie, jednak niezbyt długo, żeby się nie rozpadały.
- Ułóż namoczone biszkopty jeden obok drugiego w przygotowanej formie.
- Posmaruj ciastka dużą warstwą masy.
- Ponownie ułóż na kremie biszkopty namoczone w kawie.
- Pozostałą część masy czekoladowej połóż na ciastkach.
- Wierzch przygotowanego tiramisu posyp kakao.
- Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Ciasto podawaj bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki. Możesz dodatkowo udekorować deser świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami. Nie żałuj tiramisu przyjaciółkom – w końcu przyjemności nie warto nikomu odmawiać.