Jeżeli istnieje jeden uniwersalny sposób na chandrę, to jest to czekolada. Trudno znaleźć osobę, której nie poprawiałby ona humoru. Jednocześnie jest to uniwersalny umilacz – czekoladę i desery z niej wykonane kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Co zrobić, jeśli masz ochotę na coś bardziej wykwintnego niż baton lub zwykła tabliczka deserowej czy mlecznej? Intensywne ciasto czekoladowe z czekolady!

To świetny pomysł na weekendowy deser dla rodziny lub gości. Przepis jest jednak na tyle prosty, że ciasto czekoladowe z czekolady możesz z łatwością zrobić też w środku tygodnia, po pracy. Podstawowa wersja stanowi też wspaniały przedmiot do wypróbowywania różnych wariacji – dodaj polewę, orzechy, świeże lub suszone owoce albo podaj gotowy wypiek na ciepło z kulką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni!

Czym wyróżnia się intensywne  ciasto czekoladowe z czekolady?

Najlepsze intensywne ciasto czekoladowe z czekolady to klasyczne brownie bardzo popularne w kulturach anglosaskich. To dość ciężka, wilgotna i gliniasta struktura, która niektórym kojarzy się z… zakalcem. Taki rodzaj ciasta jest jednak niesamowicie uzależniający – szczególnie w wersji mocno czekoladowej. Całość rozpływa się w ustach i sprawia, że ma się ochotę sięgnąć po więcej. Jednocześnie takie ciasto czekoladowe z czekolady jest bardzo intensywne i sycące, dlatego zaspokoi chęć na słodycze na długi czas. Przepis jest prosty w wykonaniu i szybki. Ciasto tradycyjnie wykonuje się w prostokątnej blaszce i kroi na kwadraty, jednak może być też upieczone w formie muffinek (wówczas należy skrócić czas pieczenia). Gotowe powinno być miękkie i mokre, ale nie surowe, dlatego pod koniec jego pobytu w piekarniku sprawdzamy konsystencję drewnianym patyczkiem (np. wykałaczką). Może się znaleźć na nim czekolada, jednak nie surowe ciasto.

Intensywne ciasto czekoladowe z czekolady – przepis na brownie

By przygotować klasyczne brownie, potrzebujesz:

  • 375 g masła,
  • 375 g czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 6 dużych jajek,
  • 1 łyżkę ekstraktu lub pasty z wanilii,
  • 350 – 400 g drobnego cukru lub cukru pudru,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • szczyptę proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: posiekane orzechy (laskowe, włoskie, ziemne, pekan lub inne ulubione), suszone lub świeże owoce, dodatkowe 50 – 100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady, masło orzechowe, słony karmel).

Przygotowanie:

  1. Zacznij od rozpuszczenia w małym garnuszku masła, uważając, by go nie przypalić. Gdy nadal będzie ciepłe, dodaj do niego posiekaną czekoladę i odstaw na 2 – 3 minuty. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby możesz ją lekko podgrzać lub przetrzeć przez sitko. Odstaw do przestudzenia (wystarczy kilka minut).
  2. W drugim naczyniu roztrzep jajka z cukrem i wanilią (mikserem lub rózgą kuchenną). Nie trzeba ich ubijać. Do masy jajecznej dodaj czekoladę z masłem i wymieszaj. Następnie przesiej do naczynia mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą do połączenia składników. Na tym etapie możesz też dodać posiekane orzechy lub czekoladę, dzięki której ciasto będzie jeszcze intensywniejsze.
  3. Przełóż masę do blaszki o wymiarach ok. 23 x 33 cm. Na nią można położyć owoce (świetny kontrast smaków zapewnią m.in. maliny lub truskawki). Bardzo ciekawym pomysłem jest też dodanie na wierzch ciasta kilku łyżek słonego karmelu lub masła orzechowego. Zapewni to ciekawy kontrast smaków i sprawi, że ciasto czekoladowe z czekolady będzie jeszcze bardziej wyjątkowe. Całość piecz 20-25 minut w 180 stopniach (odrobinę dłużej z dodatkami). Po wyjęciu z piekarnika wystudź i pokrój na kwadraty.