Polewa czekoladowa często jest potrzebna do dekoracji ciast i ciastek, które podajemy na różnych uroczystościach oraz podczas wizyty gości. Jak się jednak okazuje, nie każdy z nas jest w stanie zrobić polewę bez dodatku masła. Chcesz uzyskać polewę czekoladową, która będzie doskonale smaczna, błyszcząca i łatwa w przygotowaniu? Co zatem musi mieć i czego do niej potrzebujesz?

 

Dlaczego nie zawsze błyszcząca polewa czekoladowa z kakao?

 

Sposobów na polewę czekoladową z kakao jest wiele. Nie zawsze musi być błyszcząca i ciemna. Czasami polewa czekoladowa w innym wykończeniu będzie najlepszym rozwiązaniem. Oto kilka porad z portalu wkuchnizwedlem.pl:

  • Jeżeli planujesz bogatą dekorację – matowa polewa będzie stanowić ciekawe i dyskretne tło.
  • Eksperymentuj z kolorami – różne rodzaje czekolady pozwolą Ci uzyskać odcienie od głębokiego brązu po kremową biel.
  • Wszelkie dodatki i dekoracje wzbogacają powierzchnię ciasta – czasem jednak warto zaufać prostocie, podkreślając tym samym doskonały smak i aromat naszego dzieła.
  • Nie ograniczaj się do wyglądu – kropla aromatu cytrusowego, rumowego lub miętowego odmieni zapach polewy, a odrobina soku wzbogaci smak.

 

Podstawowe składniki na polewę czekoladową z kakao

 

Do przygotowania polewy czekoladowej z kakao, ale bez dodatku masła, potrzebować będziesz:

  • Kakao wysokiej jakości, ciemne z Ghany E.Wedel;
  • Śmietanka kremówka 36%;
  • Żelatyna 1 listek;

Oczywiście można także użyć czekolady, choć w tym przypadku musi to być wysokokakaowa czekolada, która zagwarantuje jakość oraz smak odpowiedni do przepisu bez masła.

 

Jak przygotować polewę?

 

Aby dobrze przygotować polewę bez masła, trzeba będzie przede wszystkim znaleźć rondel, który miałby grube dno. Dzięki temu trudniej będzie masę przypalić. Zaczynamy od namoczenia żelatyny w wodzie. W rondlu podgrzewamy śmietankę, ale nie doprowadzamy do jej wrzenia. Gdy jest już ciepła, można dodać przesiane kakao. Wówczas należy powoli i dokładnie mieszać, aż masa zacznie ciemnieć i gęstnieć. Znów uważamy, by nie zagotować polewy czekoladowej z kakao.

 

Ostatnim elementem będzie dodanie żelatyny i mieszanie. Trzeba dokładnie rozprowadzić ją po masie, by dobrze związała ze śmietanką i kakao. Po chwili, gdy masa będzie już jednolita, należy ją odstawić na bok i poczekać, aż trochę przestygnie. Dopiero wówczas można zabrać się za udekorowanie ciastek lub ciasta czy tortu.

 

Składniki i jakość polewy czekoladowej z kakao

 

Do wykonania polewy bez masła można użyć różnych składników, ale najważniejsze, aby były one wysokiej jakości. Niezależnie od tego, czy będzie to kakao czy też czekolada, muszą być one dobre, bo samodzielne przygotowanie czekoladowej polewy od podstaw (z wykorzystaniem sypkiego kakao) daje olbrzymią satysfakcję i zapewnia kontrolę nad jej składem, ale też pochłania czas.

 

Warto użyć gotowej czekolady – o ile mamy pewność, że spełnia wszystkie nasze wymagania. Uniwersalną propozycją będzie czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao – w zależności od oczekiwanego efektu możemy także wybierać inne gatunki. Zrezygnujmy jednak z czekolad nadziewanych – nie zawsze wyglądają atrakcyjnie po podgrzaniu.

 

Wszystkie składniki powinny być świeże i dobrej jakości – każde odstępstwo od tej reguły łatwo będzie zauważyć – radzi portal wkuchnizwedlem.pl. Czy i Wam polewa wychodzi aksamitna i smaczna?