Trufle to przysmak, który jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Intensywnie czekoladowe, rozpływają się w ustach. Jeśli masz ochotę na domowe cukierki, możesz przyrządzić je samodzielnie. Poznaj sprawdzony przepis na trufle – ich smak będzie pozytywnym zaskoczeniem.

Trufle czekoladowe to wyjątkowy deser, którego historia prowadzi do Francji – do kulinarnego lidera: Auguste Escoffier’a. O ich powstaniu – jak to często bywa w kuchni – zadecydował przypadek. Gorąca śmietanka trafiła nie do tego garnka co trzeba – zamiast z masą jajeczną wymieszała się z płynną czekoladą. Taka mieszanka wcale jednak nie trafiła do kosza. Okazało się, że po zahartowaniu masę można formować, nadając jej różne kształty. W pierwotnej wersji przybrała kształt kulki, którą obtoczono w kakaowym proszku.

Trufle – cukierki mocno czekoladowe

Jeśli chodzi o trufle, cukierki wyrażają bogactwo czekoladowego smaku. To zasługa ganaszu – połączenia podgrzanej śmietanki kremówki z rozpuszczoną czekoladą. W przypadku tego przysmaku, czekolady musi być bardzo dużo – to ona sprawia, że trufle mają odpowiednią konsystencję i są bardzo ciężkie.

Jeśli chodzi o trufle, przepis uwzględnia również wiele dodatków. Sporą popularnością cieszy się rum. Można jednak zastosować np. olejek nugatowy, olejek migdałowy itp. – zgodnie z własnymi preferencjami.

W klasycznej wersji, trufle obtoczone są w kakao, cukrze pudrze, siekanych orzechach czy płatkach migdałów. Obecnie jednak można przyrządzić cukierki w bardziej ekstrawaganckiej wersji, np. z płatkami chili czy przyprawą curry.

Domowe trufle – jak je wykonać?

Istnieje niejeden przepis na trufle. Chociaż wszystkie są mocno zbliżone, niuanse mogą zadecydować o ich walorach smakowych. Dlatego warto skorzystać ze sprawdzonej receptury – takiej, która nigdy nie zawodzi.

Do przygotowania domowych cukierków będziesz potrzebować:

  • 10 tabliczek czekolady o zawartości kakao min. 70%,
  • 375 g śmietany kremówki 30%,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • prawdziwe kakao,
  • kieliszek rumu (może być też brandy, koniak, likier pomarańczowy lub dowolna wódka czysta).

Uwaga! Trufle czekoladowe przyrządzane z myślą o dzieciach nie powinny mieć ani grama alkoholu.

7 tabliczek czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia. Połącz z czekoladą. Dodaj cukier waniliowy i alkohol. Tak powstałą masę wylej do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia – wysokość masy powinna mieć 2 cm. Wstaw na 12 godzin do lodówki.

Po upływie tego czasu masę natnij nożem – tak, aby uzyskać kratkę o boku ok. 1,5 cm. Szybko uformuj kulki i ponownie wstaw do lodówki.

Rozpuść pozostałą część czekolady. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie obtaczaj w niej dobrze schłodzone kulki. Ponownie wstaw do lodówki, a po kilkunastu minutach oprósz kakao.

Domowe trufle można przełożyć do metalowego pojemnika i przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Pamiętaj, że zamiast gorzkiej czekolady możesz użyć czekolady białej lub mlecznej.