Jeżeli jesteś czekoladowym łasuchem, brownie to ciasto idealne dla Ciebie. Intensywne w smaku i „ciężkie”, zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa. Chociaż w wersji klasycznej smakuje wyśmienicie, warto od czasu do czasu pokusić się na pewne wariacje. Ciekawą propozycją jest brownie w wersji karmelowej – typowo słodkiej lub delikatnie słonej z orzeszkami ziemnymi. Wypróbuj oba przepisy i wybierz swój ulubiony.

Brownie to wypiek, który już dawno skradł serca i podniebienia – nie tylko miłośnikom czekolady. Wyraziste w smaku, ciężkie i intensywne, cieszy się uznaniem zarówno dorosłych, jak i dzieci. Nie ma się czemu dziwić – właściwie każdy lubi czekoladę, a w tym cieście jej nie brakuje. Aby jednak urozmaicić sobie klasyczne i znane smaki, warto przygotować wersję karmelową. Delikatna słodycz idealnie komponuje się z wytrawnością gorzkiej czekolady.

Brownie – przepis podstawowy

Jeżeli masz swój sprawdzony przepis na brownie, wykorzystaj go. Możesz także posłużyć się poniższymi wskazówkami, aby mieć pewność, że ciasto wyjdzie idealne.

Niezbędne składniki:

  • 200 g prawdziwego masła
  • 300 g czekolady, np. Czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Aby brownie się udało, wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania muszą mieć temperaturę pokojową.

Etapy przygotowania:

  • w rondelku roztop masło i zdejmij z palnika
  • dodaj posiekaną drobno czekoladę i odstaw do rozpuszczenia
  • rozpuszczoną czekoladę wymieszaj – aż do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego, a następnie odstaw do przestudzenia
  • jajka umieść w misce i delikatnie roztrzep je za pomocą rózgi
  • dodaj cukier, olejek waniliowy, a następnie wymieszaj
  • dodaj ostygnięty sos czekoladowy i ponownie wymieszaj do połączenia
  • mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej bezpośrednio do miski z pozostałymi składnikami
  • całość wymieszaj – tylko do połączenia produktów.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160oC (grzałka: góra-dół). W tym czasie przygotuj formę: tortownicę lub blaszkę o wymiarach 28x18cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej masę. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Wystudź przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc – w temperaturze pokojowej.

Sos karmelowy – krok po kroku

Przygotowanie sosu karmelowego wcale nie musi być wyzwaniem ponad Twoje możliwości. Co prawda trzeba wykazać się tutaj szybkością działania, jednak ta trudna sztuka jest do opanowania.

Do przygotowania sosu karmelowego będziesz potrzebować:

  • 1 szklanki cukru
  • 4 łyżek wody
  • 120 ml śmietany kremówki 36%
  • 30 g masła.

 

W rondelku umieść cukier i dodaj wodę. Zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika. Gotuj dalej – aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotuj jeszcze ok. 5 minut – nie mieszaj łyżką, możesz jedynie poruszać rondelkiem za uchwyt. Gdy syrop osiągnie kolor złotawo-bursztynowy, zdejmij garnek z palnika. Powoli wlewaj kremówkę, dodaj masło. Wymieszaj do połączenia składników. Ponownie umieść na palniku i gotuj jeszcze przez ok. 1 minutę. Po tym czasie zdejmij garnek i wystudź.

Jeśli chcesz przygotować solony karmel, razem z masłem dodaj szczyptę soli.

Chłodnym sosem karmelowym polej ciasto i udekoruj orzeszkami ziemnymi.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-kawalkami-karmelu-i-polewa-karmelowa/