Brownie to klasyczne ciasto, które wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Można je znaleźć w menu większości kawiarni, gdyż wyśmienicie smakuje i jest doskonałym dodatkiem do kawy. Możesz je przygotować również samodzielnie, gdyż przepis jest prosty i nie wymaga wysokich umiejętności kulinarnych. Zobacz, jak zrobić klasyczne brownie!

Ciasto wyróżnia się intensywnym, czekoladowym smakiem, jest wilgotne i sprawdzi się na różne okazje. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego jest doskonałym pomysłem, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Przepis brownie doczekał się wielu modyfikacji, jednak my proponujemy klasyczną wersję tego deseru.

Klasyczne brownie o intensywnym smaku czekolady

Czekoladowe brownie ma wielu zwolenników, gdyż obłędnie smakuje i jest niezwykle proste w przygotowaniu. Ponadto stwarza szerokie pole do popisu i eksperymentowania z dodatkami. Prezentujemy więc zarówno klasyczny przepis na brownie, jak i sprawdzone pomysły z czym je podawać. Do przygotowania nie potrzebujesz skomplikowanych składników, a większość z nich znajdziesz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 150 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 jajka,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W tym celu zagotuj w rondelku wodę i ustaw na nim miskę z pokruszonymi tabliczkami.
  2. Do tak przygotowanej masy dodaj jajka, cukier i kakao, a następnie dokładnie wymieszaj. Możesz użyć do tego miksera, aby mieć pewność, że wszystkie składniki zostały ze sobą połączone.
  3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką. Do tak przygotowanej formy przelej ciasto.
  4. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wstaw tortownicę i piecz ok. 25-30 min.
  5. Po wyjęciu ciasta pozostaw je do wystygnięcia i dopiero wtedy pokrój na kawałki.

Idealnie zrobione brownie ma lekko chrupiący wierzch oraz miękki, wilgotny środek. Musi mieć jednak zwartą strukturę, by nie rozpadało się i z łatwością dawało się pokroić na równe kawałki.

Dodatki do brownie

W wersji klasycznej ciasto ma intensywny, czekoladowy smak. Aby nadać mu ciekawego aromatu, możesz do niego dodać przyprawy korzenne lub odrobinę chili. Takie brownie będzie doskonałym deserem na zimowe wieczory jako dodatek do gorącej czekolady. Ciekawym pomysłem będzie dodanie przed pieczeniem do masy wiśni w likierze, które nieco przełamią słodki smak czekolady.

Istnieje również wiele wariacji na temat sposobów podawania klasycznego ciasta. Możesz przygotować do niego polewę czekoladową, krem na bazie serka mascarpone lub tradycyjny lukier. Świetnie smakuje także w akompaniamencie bitej śmietany posypanej wiórkami ze startej tabliczki. Ciekawym pomysłem na deser jest również podanie kawałka ciasta z gałką waniliowych lodów. W ten sposób brownie często serwowane jest w kawiarniach i restauracjach, gdyż doskonale pasuje zarówno go gorącej, jak i mrożonej kawy.

Wypróbuj, która wersja najbardziej Ci smakuje, a jako bazę wykorzystaj nasz przepis na klasyczne brownie czekoladowe!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowskie-mocnoczekoladowe-brownie/