Chcesz przygotować słodkie przekąski na przyjęcie organizowane w ramach Halloween? Zaskocz zaproszonych gości, serwując kruche ciastka w straszniejszym wydaniu. Poznaj nasze propozycje – niech będą dla ciebie inspiracją.

Bazą do przygotowania kruchych ciasteczek – wręcz rozpływających się w ustach – jest tradycyjne ciasto kruche. Wyczarujesz z niego konkretne kształty, które – odpowiednio udekorowane – doskonale wpiszą się w charakter przyjęcia dla dzieci.

Sprawdzony przepis na ciasto kruche

Przygotowanie kruchego ciasta jest proste i zajmuje dosłownie kilka chwil (nie licząc czasu na chłodzenie).

Niezbędne składniki to:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
  • szczypta soli.

Możesz także dodać kakao, aby uzyskać ciastka czekoladowe.

Do przesianej mąki dodaj sól i zimne masło pokrojone w kostkę. Wsyp cukier, wbij żółtka, dodaj śmietanę. Energicznym ruchem zagnieć ciasto – możliwie jak najkrócej. Utocz kulkę i owiń ją folią spożywczą. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Pamiętaj, aby od razu przygotować większą ilość ciasta kruchego. Dobrze jest podwoić proporcje, dzięki czemu produkcja kruchych ciasteczek na Halloween będzie szła znacznie szybciej.

Kruche ciastka na Halloween – propozycje

Jest mnóstwo pomysłów na kruche ciastka z motywem doskonale wpisującym się w klimat Halloween. Do przygotowania niektórych będziesz potrzebować specjalnych foremek (łatwiej będzie wówczas uzyskać pożądany kształt) oraz akcesoriów do dekoracji, np. barwników, cukiereczków.

  • Paluchy czarownicy

Z zimnego ciasta uformuj ciastka w kształcie palców. W miejscu paznokcia przyklej połówkę blanszowanego migdała.

Ciastka umieść na blaszce, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz krótko – aż ciasteczka osiągną złocisty kolor.

Jeśli chcesz, aby wypieki wyglądały jeszcze bardziej mrocznie, końcówki możesz posmarować czerwonym barwnikiem lub dżemem.

  • Kruche dynie

Zimne ciasto wyjęte z lodówki cienko rozwałkuj. Wycinaj z niego ciastka na kształt dyni (ręcznie lub za pomocą specjalnej foremki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC – do uzyskania złocistego koloru.

Gdy ciastka już wystygną, czas przystąpić do ich udekorowania. Wykorzystaj do tego celu pomarańczowy lukier – wystarczy, że pomalujesz nim całe ciastko.

  • Ciasteczka pajęczyny

Pająki i pajęczyny jednoznacznie kojarzą się z Halloween, dlatego warto przygotować ciasteczka z takim motywem.

Z kruchego ciasta rozwałkowanego na 3-4 mm grubości wykrawaj koła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz do uzyskania złocistego koloru. Odstaw do wystygnięcia.

Gdy ciastka będą już zimne, czas przystąpić do dekoracji za pomocą lukru i roztopionej czekolady. Całą powierzchnię koła posmaruj grubą warstwą lukru i pozostaw do wyschnięcia. Następnie namaluj pajęczy wzór – zacznij od długich pasków, a następnie połącz je łukami. Ponownie pozostaw do wyschnięcia.

Korzystając z powyższych pomysłów, możesz przygotować znacznie więcej kruchych ciasteczek z wieloma innymi motywami. Im większa różnorodność, tym większa radość dzieci – uczestników halloweenowego przyjęcia.

 

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/szybkie-muffinki-czekoladowe-z-kremem-chalwowym/