Natura daje dostęp do wyśmienitych, soczystych i słodkich owoców, z których możesz korzystać na różne sposoby nie tylko latem, ale przez cały rok. Czereśnie to dorodne i pachnące owoce, które sprawdzą się w wielu odsłonach. Warto spróbować kruchego ciasta z czereśniami. Będzie doskonałym wyborem jako słodka przekąska – na co dzień lub jako poczęstunek podczas spotkania z przyjaciółmi. Jak je wykonać? Poniżej przepis!
Sezon w pełni a na targowiskach skrzynki uginają się od aromatycznych owoców. Szukasz w książkach kucharskich inspiracji i zastanawiasz się, jaki tym razem deser przyrządzić? Jak przygotować wyjątkowe ciasto czekoladowe z wiśniami? A może szukasz czereśniowych wariacji i marzy ci się wyborne, kruche ciasto ukoronowane dorodnymi owocami? Poznaj przepis, by stworzyć apetyczny i słodki wypiek z czereśniami, który uprzyjemni popołudnia spędzane na łonie natury z bliskimi.
Co jest potrzebne do przygotowania ciasta kruchego?
Aby przygotować kruche ciasto – bazę wypieku – będziesz potrzebować:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 1 jajo,
- 2 żółtka,
- 3 łyżeczki jogurtu greckiego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g cukru,
- cukier puder do dekoracji,
- 230 g masła,
- 680 g wydrylowanych czereśni.
Jak przyrządzić kruche ciasto z czereśniami?
Kruche ciasto z czereśniami nie jest skomplikowane.
- Na początek należy umyć dokładnie owoce, wydrylować je ostrożnie (tak by zachowały swoją strukturę i nie rozpadły się na małe kawałki) i pozostawić w miseczce.
- Kolejnym krokiem jest posiekanie dobrze schłodzonego masła i zmieszanie go z mąką, proszkiem do pieczenia a także cukrem, żółtkami, jajkiem oraz jogurtem w taki sposób, by powstało dobrze wyrobione ciasto.
- Teraz kolej na podzielenie ciasta na kawałki. Należy podzielić je na dwie części, przy czym jedna jest mniejsza od drugiej.
- Mniejszą część włóż w woreczku foliowym do zamrażarki (na 45 min) zaś większą częścią wyklej foremkę (wyłożoną papierem do pieczenia). Foremka może mieć ok 35x25cm.
- Blaszkę wstaw do lodówki również na 45 minut.
- Po upłynięciu wskazanego czasu wyjmij blachę z ciastem i włóż do środka czereśnie, rozprowadzając je równomiernie.
- Nastaw piekarnik (temperatura 180 stopni z trybem góra-dół).
- Ciasto z zamrażalnika posłuży ci jako posypka. Należy więc wyjąć je i zetrzeć na tarce o grubych oczkach tak by pokryło owoce.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je przez 50 minut.
Wykonany wypiek odstaw do wystygnięcia, by móc go z łatwością i sprawnie pokroić na kawałki. Dobrym pomysłem jest oprószenie wierzchu cukrem pudrem, co wpłynie nie tylko na walory smakowe, ale stanie się też subtelną dekoracją. Ciasto można serwować w towarzystwie mrożonego kakao.
Pamiętaj też o magii przetworów. Chcąc zamknąć lato w słoiczkach, można przygotować owoce w syropie, dzięki czemu wytrwają do zimy i również doskonale sprawdzą się jako bohaterowie domowych wypieków.