Natura daje dostęp do wyśmienitych, soczystych i słodkich owoców, z których możesz korzystać na różne sposoby nie tylko latem, ale przez cały rok. Czereśnie to dorodne i pachnące owoce, które sprawdzą się w wielu odsłonach. Warto spróbować kruchego ciasta z czereśniami. Będzie doskonałym wyborem jako słodka przekąska – na co dzień lub jako poczęstunek podczas spotkania z przyjaciółmi. Jak je wykonać? Poniżej przepis!

 

Sezon w pełni a na targowiskach skrzynki uginają się od aromatycznych owoców. Szukasz w książkach kucharskich inspiracji i zastanawiasz się, jaki tym razem deser przyrządzić? Jak przygotować wyjątkowe ciasto czekoladowe z wiśniami? A może szukasz czereśniowych wariacji i marzy ci się wyborne, kruche ciasto ukoronowane dorodnymi owocami? Poznaj przepis, by stworzyć apetyczny i słodki wypiek z czereśniami, który uprzyjemni popołudnia spędzane na łonie natury z bliskimi.

 

Co jest potrzebne do przygotowania ciasta kruchego?

 

Aby przygotować kruche ciasto – bazę wypieku – będziesz potrzebować:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 1 jajo,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżeczki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • cukier puder do dekoracji,
  • 230 g masła,
  • 680 g wydrylowanych czereśni.

 

Jak przyrządzić kruche ciasto z czereśniami?

 

Kruche ciasto z czereśniami nie jest skomplikowane.

  1. Na początek należy umyć dokładnie owoce, wydrylować je ostrożnie (tak by zachowały swoją strukturę i nie rozpadły się na małe kawałki) i pozostawić w miseczce.
  2. Kolejnym krokiem jest posiekanie dobrze schłodzonego masła i zmieszanie go z mąką, proszkiem do pieczenia a także cukrem, żółtkami, jajkiem oraz jogurtem w taki sposób, by powstało dobrze wyrobione ciasto.
  3. Teraz kolej na podzielenie ciasta na kawałki. Należy podzielić je na dwie części, przy czym jedna jest mniejsza od drugiej.
  4. Mniejszą część włóż w woreczku foliowym do zamrażarki (na 45 min) zaś większą częścią wyklej foremkę (wyłożoną papierem do pieczenia). Foremka może mieć ok 35x25cm.
  5. Blaszkę wstaw do lodówki również na 45 minut.
  6. Po upłynięciu wskazanego czasu wyjmij blachę z ciastem i włóż do środka czereśnie, rozprowadzając je równomiernie.
  7. Nastaw piekarnik (temperatura 180 stopni z trybem góra-dół).
  8. Ciasto z zamrażalnika posłuży ci jako posypka. Należy więc wyjąć je i zetrzeć na tarce o grubych oczkach tak by pokryło owoce.
  9. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je przez 50 minut.

 

Wykonany wypiek odstaw do wystygnięcia, by móc go z łatwością i sprawnie pokroić na kawałki.  Dobrym pomysłem jest oprószenie wierzchu cukrem pudrem, co wpłynie nie tylko na walory smakowe, ale stanie się też subtelną dekoracją. Ciasto można serwować w towarzystwie mrożonego kakao.

 

Pamiętaj też o magii przetworów. Chcąc zamknąć lato w słoiczkach, można przygotować owoce w syropie, dzięki czemu wytrwają do zimy i również doskonale sprawdzą się jako bohaterowie domowych wypieków.