Zupy owocowe albo się kocha, albo nienawidzi. Dla niektórych jest to synonim dziecięcej traumy, a dla innych powrót do najdoskonalszych smaków z dawnych czasów. Zupa truskawkowa z dodatkiem białej czekolady potrafi jednak przekonać do siebie największego sceptyka. To tak naprawdę lekki, płynny mus, który świetnie sprawdzi się jako deser lub letnia przekąska. Dobre smakuje na ciepło, ale chyba jeszcze lepiej jako orzeźwiający chłodnik. Sprawdź koniecznie!

Chyba każdy zgodzi się, że smak truskawek to synonim lata. W pełni sezonu są niezwykle aromatyczne i soczyste, na tyle pyszne, że można się nimi zajadać bez żadnych dodatków. Warto jednak wykorzystać ten czas, by wypróbować truskawkowe przepisy, jak np. ten na zupę z dodatkiem białej czekolady. Doskonała wiadomość jest jednak taka, że przepis sprawdza się również z mrożonymi owocami. Dzięki temu możesz nawet w środku zimy poczuć się przez chwilę jak w upalnym czerwcu. Zupa jest bowiem bardzo aromatyczna. Pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej! Należy jednak pamiętać, by nie używać dostępnych coraz częściej w zimie świeżych truskawek importowanych. Te nie dorównują w najmniejszym stopniu rodzimym, aromatycznym owocom. Z nimi zupa truskawkowa będzie po prostu blada i bez wyrazu.

Zupę truskawkową z białą czekoladą można podać na ciepło, prosto z garnka, w którym była przygotowana. Może to być świetny pomysł na wakacyjny posiłek podczas tych dni, kiedy pogoda nie zachęca do aktywności za zewnątrz. Na upały jednak najlepszy jest chłodnik. Aby go otrzymać, wystarczy wstawić zupę na kilka godzin do lodówki. Wówczas delikatnie zgęstnieje, a z truskawek wydobędzie się jeszcze więcej aromatu i słodyczy. Jesteś gotowy, by spróbować? Sprawdź nasz przepis.

Zupa truskawkowa z dodatkiem białej czekolady – przepis

Składniki:

  • 1 kg truskawek, świeżych lub mrożonych + ewentualnie kilka do dekoracji,
  • 300 ml wody,
  • 50 g czekolady białej E.Wedel + ewentualnie dodatkowe 50 g do dekoracji,
  • sok z połówki cytryny,
  • 250 ml maślanki (można użyć też śmietany lub jogurtu),
  • opcjonalnie: kilka listków świeżej mięty.

Przygotowanie należy rozpocząć od truskawek. Należy je umyć i usunąć szypułki. Następnie wrzucić do garnka, zalać wodą i sokiem z cytryny, a następnie rozdrobnić blenderem (można to zrobić również w blenderze kielichowym). Podgrzewając na małym ogniu i stale mieszając, dorzucić białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia, po czym natychmiast zdjąć z ognia. Dolać maślankę i wymieszać. Podawać od razu lub wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) i podawać na zimno.

Zupę można udekorować na kilka sposobów. Będzie świetnie wyglądać z kleksem słodkiej śmietanki lub listkiem mięty. Jeśli jednak chcesz zachwycić gości, udekoruj każdą miseczkę truskawką w białej czekoladzie. Rozpuść 50 gramów białej czekolady E.Wedel w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, uważając, by jej nie przypalić. Zanurzaj truskawki pojedynczo w lekko przestudzonej, ale wciąż płynnej masie. Jeśli użyjesz truskawek z lodówki, czekolada łatwiej do nich przylgnie. Odłóż na arkusz papieru do pieczenia. Podawaj, gdy czekolada zastygnie.

 

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-czekoladowe-z-serkiem-mascarpone-orzechami-i-galaretka-truskawkowa/