Zdarza się, że masz czasem ochotę na coś pysznego, ale innego niż klasyczne desery? Jeżeli masz nieco więcej czasu, to możesz spróbować przygotować domowe sandwiche lodowe. Są to wyśmienite lody w bardzo ciekawym i praktycznym wydaniu – idealne na letnie dni i nie tylko.

 

Latem podczas dużych upałów nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż lody. Jednak, zamiast decydować się na gotowy produkt, można zaskoczyć swoich bliskich i przygotować tradycyjne lodowe sandwiche w domu. Podobnie jak tort czekoladowy czy inne wypieki również i domowe sandwiche lodowe wymagają sprawdzonego przepisu. To połowa sukcesu w kuchennych pracach.

 

Składniki potrzebne, aby przygotować lodowy sandwich

Zanim przystąpisz do wykonania domowych lodów w formie sandwicha, przygotuj wszystkie niezbędne do tego produkty:

  • 100 g masła,
  • 375 g brązowego cukru,
  • 8 g cukru wanilinowego,
  • 120 g Kakao ciemnego z Ghany Wedel,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 5 g soli,
  • 500 ml mleka,
  • 6 żółtek,
  • 2 całe jaka,
  • laskę wanilii,
  • 100 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%.

 

Przygotowanie lodowych sandwichy

Przygotowanie lodowych kanapek rozpocznij od zrobienia domowych lodów. Postępuj zgodnie z recepturą.

 

  1. Do miski wlej mleko, wsyp 100 g cukru oraz dodaj ziarenka z przepołowionej laski wanilii. Całość dokładnie wymieszaj, następnie postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia.
  2. W osobnym naczyniu umieść 6 żółtek, dodaj 25 g cukru i przy pomocy miksera na wysokich obrotach ucieraj aż do uzyskania puszystego kremu.
  3. Zagotowane mleko dodaj do żółtek z cukrem – cały czas mieszając masę, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Następnie umieść ją na ogniu, podgrzewaj i mieszaj do czasu, aż krem zacznie gęstnieć.
  4. Odstaw masę na bok, a po ostygnięciu włóż do lodówki w celu jej schłodzenia.
  5. Zimny krem wymieszaj ze słodką śmietanką kremówką 30% – przelej do osobnego naczynia i włóż do zamrażalnika. Przez pierwsze trzy godziny chłodzenia lodów wyjmuj je co 30 minut i miksuj. Dzięki tej czynności w masie nie wytworzą się kryształki lodu, a lody będą delikatniejsze, kremowe i smaczniejsze.

 

Kiedy masa lodowa zastyga, zacznij przygotowywać kanapki do domowych lodów.

  1. Do miski włóż masło i cukier – wymieszaj je za pomocą miksera, a następnie dodaj dwa jajka oraz cukier waniliowy.
  2. Cały czas miksując, dodaj Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę soli.
  3. Z uzyskanej masy uformuj kulę ciasta i włóż do lodówki na godzinę.
  4. Przygotuj piekarnik – rozgrzej go do 200°C.
  5. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego ciasteczka w kształcie prostokątów – posłużą one za kanapki.
  6. Przełóż wycięte ciasto na blachę do pieczenia, nakłuj je widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
  7. Upieczone sandwiche pozostaw do ostygnięcia.

 

Formowanie lodowych sandwichy

Lody wyjmij z zamrażalki i pokrój na plastry odpowiadające wielkości wcześniej przygotowanych ciasteczek. Dwa prostokąty ciasta przełóż plastrem lodów waniliowych. Możesz także między nimi wykorzystać mus czekoladowy – wówczas smak będzie jeszcze ciekawszy. Tak przygotowane lodowe sandwiche zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażalki na co najmniej godzinę. Po tym czasie są gotowe do zjedzenia. Smacznego!