Jeśli zapytasz kogokolwiek, jakiego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole, szybko wymienią makowiec, sernik, piernik i… miodownik. A jeśli do tej pory nie pojawiła się okazja, by spróbować tego ciasta, czas nadrobić zaległości. I to jak najszybciej! Miodownik to bardzo pyszne ciasto, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Co będzie Ci potrzebne?
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 10
Stopień trudności: Średni
Lista składników:
Miodownik:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa z białej czekolady:
- 500 ml mleka,
- 50 g cukru pudru,
- 200 g masła,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 2 żółtka,
- 80 g czekolady E.Wedel Białej.
Polewa:
- 80 g czekolady E.Wedel Białej,
- 100 ml śmietanki 30 lub 36%,
- łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza (góra-dół)
- Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej, szerokiej miski. Dodaj masło, jajka, płynny miód, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i podziel je na trzy równe części.
- Każdą z porcji ciasta rozwałkuj i ułóż na blaszce o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.
- W tym czasie możesz przygotować masę. W rondelku zagrzej 350 ml mleka i dodaj do niego cukier wanilinowy. W kubeczku zmieszaj pozostałe mleko, mąkę ziemniaczaną i żółtka, wszystko razem podgrzewaj jeszcze przez około 2-3 minuty. Z masy powstanie budyń. Odstaw go do wystudzenia.
- Masło i cukier utrzyj na gładką, puszystą masę ręcznie lub za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj zimny budyń, łyżka po łyżce.
- Białą czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój na bardzo drobne kawałki i dodaj do masy. Ucieraj wszystko razem jeszcze przez chwilę.
- Tak przygotowaną masą możesz przełożyć upieczone i wystudzone placki miodownika.
- Na koniec przygotuj polewę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej śmietanką kremówkę i mieszaj energicznie, aż powstanie idealnie gładka, gęsta masa. Dodaj jeszcze łyżkę masła – polewa gotowa. Oblej nią swój miodownik. Na wierzch możesz zetrzeć jeszcze więcej białej czekolady, by jeszcze bardziej podkreślić czekoladowy smak.
Kilka dobrych rad…
- Miodownik to dość suche ciasto, dlatego warto przygotować go wcześniej, by zdążył zrobić się nieco bardziej wilgotny – wtedy będzie smakował jeszcze lepiej.
- Jeśli ciasto na blaty miodownika wciąż się klei i trudno je rozwałkować, zawiń je w folię aluminiową i włóż na pół godziny do lodówki.
- Blaty miodownika możesz przekładać dowolnymi dodatkami: powidłami, słodkim kremem, a nawet musem czekoladowym. Możliwości jest naprawdę dużo!
- Pamiętaj, żeby wszystkie składniki na miodownik były w temperaturze pokojowej – dzięki temu lepiej się ze sobą łączą.
- Białą czekoladę możesz z powodzeniem zastąpić czekoladą gorzką lub mleczną – baw się smakiem!
Jeśli chcesz przygotować także inne desery, możesz wypróbować tort czekoladowy, który sprawdzi się podczas różnych uroczystości.