Blok czekoladowy to obecnie cukierniczy hit. Powrócił do łask po latach niebytu i szybko na nowo zyskał uznanie. Nie ma się czemu dziwić – ma intensywny mleczno-czekoladowy smak i rozpływa się w ustach. Jeśli jednak lubisz eksperymenty cukiernicze sprawdź, jak przyrządzić pełen owoców blok.
Uwielbiasz blok czekoladowy? Przepis na klasyczny przysmak rodem z PRL możesz dowolnie modyfikować, dzięki czemu finalny smak będzie zależeć wyłącznie od ciebie. Zamiast bakalii możesz użyć wyłącznie pokruszonych herbatników albo… dodać owoce w wersji suszonej lub kandyzowanej.
Owocowy blok czekoladowy – przepis
Jeśli chodzi o blok czekoladowy, przepis na deser z dodatkiem owoców właściwie niewiele się różni. „Baza” pozostaje ta sama, a zmieniają się wyłącznie dodatki.
Niezbędne składniki to:
- 400 g pełnotłustego mleka w proszku (nie w granulkach)
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- ½ szklanki wody
- 200 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru (może być mniej – w zależności od preferencji)
- 100 g herbatników
- 100 g suszonych owoców
- 100 g owoców kandyzowanych.
Przygotowanie krok po kroku:
- Namocz suszone owoce – zalej je wrzącą wodą.
- Masło roztop w garnuszku, dodaj wodę, kakao i cukier.
- Zawartość rondelka podgrzewaj na małym ogniu – aż do rozpuszczenia się składników.
- Odstaw do ostygnięcia.
- W dużej misce umieść mleko w proszku i dodaj pokruszone herbatniki oraz owoce.
- Do składników wlej masę czekoladową i dokładnie wymieszaj.
- Całość przełóż do formy keksowej (lub innej dowolnej) wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową.
- Deser wstaw do lodówki na kilka godzin – po to, aby składniki połączyły się i związały.
Mocno schłodzony blok czekoladowy z owocami trudno będzie pokroić w równe kawałki. Dlatego przed podaniem musisz go nieco ocieplić – weź to pod uwagę zanim np. zaprosisz gości do stołu.
Jak serwować blok czekoladowy z owocami?
Jeśli chodzi o owocowy blok czekoladowy, przepis nie sugeruje sposobu podania – tutaj wszystko zależy od ciebie. Jakie masz zatem możliwości?
- Polewa czekoladowa
Czekolady nigdy za wiele, dlatego możesz pokusić się o udekorowanie deseru polewą czekoladową. Najprostszy sposób to rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej – pamiętaj, aby dno miseczki nie stykało się z powierzchnią wody i aby nie mieszać czekolady w trakcie topienia.
Wierzch możesz udekorować kawałkami kandyzowanych owoców albo posypać wiórkami kokosowymi.
- Bita śmietana
Bita śmietana to już klasyk. Blok czekoladowy udekorowany kleksami śmietanki będzie nie tylko prezentował się estetycznie, ale i zapewni większe doznania smakowe.
Do ubijania lepiej sprawdzi się śmietanka kremówka 36% – większa zawartość tłuszczu oznacza sztywniejszą konsystencję. Uważaj jednak podczas ubijania, aby nie zwarzyć śmietanki.
- Cukier puder
Możesz także postawić na 100% prostoty i minimum pracy – wystarczy, że wierzch posypiesz cukrem pudrem. Dla wzbogacenia smaku możesz przygotować pomarańczowy cukier puder.
Jeśli lubisz eksperymenty, wypróbuj owocowy blok czekoladowy. Przepis ten nie zawiedzie cię na pewno!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/