Nie da się ich nie lubić, są puszyste, obłędnie kakaowe i lekkie jak chmurka – muffiny czekoladowe przemawiają do serca każdego łasucha. Te babeczki smakują zawsze – niezależnie od tego, na jaką ich wersję się zdecydujesz. Muffiny czekoladowe są wyborne solo, kiedy główną rolę gra w nich smak kakao. Jednak, jeśli chcesz podkręcić ich walory smakowe, możesz zadbać, aby w ich wnętrzu znalazła się słodka niespodzianka.

Muffinki czekoladowe, czyli nieśmiertelna klasyka

Jeżeli uwielbiasz czekoladowe wypieki, to muffiny o intensywnym kakaowym smaku są właśnie dla ciebie. Do ich przygotowania możesz wykorzystać gorzką lub łagodną, mleczną czekoladę. Natomiast jeśli jesteś prawdziwym czekoladoholikiem, możesz przygotować babeczki dodatkowo oblane błyszczącą, kakaową polewą.

Muffinki czekoladowe do świetny pomysł na drugie śniadanie i udany początek dnia. To też doskonały patent na deser – takie babeczki znikną z talerzy szybciej niż się tego spodziewasz.

Przepis na klasyczne muffinki czekoladowe

Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania muffinek czekoladowych, to:

  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 300 g masła;
  • 600 g mąki;
  • 400 g cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 4 jajka;
  • 350 ml mleka;
  • kilka kropel aromatu waniliowego.

Przygotuj też specjalną blachę do pieczenia muffinek oraz papilotki. Do zrobienia ciasta na babeczki nie potrzebujesz miksera – wszystkie składniki bez problemu wymieszasz za pomocą łyżki.

Muffinki czekoladowe – sposób przygotowania

Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, rozgrzej piekarnik do 180 °C – tryb góra-dół. Natomiast blachę do pieczenia wyłóż papilotkami. Następnie:

  • w rondelku z grubym dnem rozpuść masło i ostudź je;
  • przygotuj dwie miski – do jednej z nich wsyp suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao – całość starannie wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko i wbij jajka – składniki te dokładnie połącz ze sobą;
  • do suchy składników dodaj mokre – wymieszaj je za pomocą łyżki, tak by stworzyły jednolitą masę;
  • na koniec dodaj rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj ciasto.

Masę przelej do muffinek. Babeczki piecz ok. 20 minut – do suchego patyczka.

Muffinki z nadzieniem – pomysły na ciekawe babeczki

Jeśli lubisz czekoladę w towarzystwie owoców, to przygotuj babeczki ze słodko-kwaśnym wnętrzem. Mogą to być np. muffiny czekoladowe z wiśniowym środkiem. Pamiętaj też, że czekolada genialnie smakuje w duecie z cytrusowymi dodatkami, dlatego możesz skusić się na przygotowanie babeczek z konfiturą pomarańczową.

Ponadto każdy smakosz powinien zdecydować się na przygotowanie muffinek, które są czekoladowe na zewnątrz i wewnątrz. W ich środku może znajdować się ciepły, czekoladowy płyn. Taki efekt osiągniesz, jeśli wykorzystasz kostkę czekolady.

Babeczki z nadzieniem przygotowuje się jak klasyczne muffiny. Różnica polega na tym, że po napełnieniu papilotki do połowy umieszcza się w niej nadzienie – konfiturę, owoc, jedną lub dwie kostki czekolady. Takie babeczki świetnie smakują zwłaszcza tuż po wyciągnięciu ich z pieca, kiedy owoce i czekoladowa masa ukryte środku są jeszcze przyjemnie ciepłe.