Wyobraź sobie miękkie, wilgotne w środku babeczki, kruchą gruszkę i kawałki białej czekolady – brzmi przepysznie, prawda? To doskonały pomysł na prosty deser w chłodne, jesienne lub zimowe popołudnie. Jeśli udało Ci się już upiec babeczki czekoladowe, to przepis na muffinki z gruszką i czekoladą będzie dla Ciebie naprawdę prosty.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: Łatwy
Lista składników:
- 220 g mąki pszennej tortowej (typ 450),
- 150 g cukru,
- 120 g czekolady E.Wedel Białej,
- 110 ml oleju,
- 130 ml kwaśnej śmietany 18%,
- 2 jajka,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 gruszka.
Sposób przygotowania:
- Pamiętaj, że jeśli chcesz, aby muffinki wyszły naprawdę puszyste i pięknie urosły, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do tego przepisu potrzebować będziesz: dwóch misek, drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki, foremek do babeczek lub zwykłych papilotek. Nie musisz nawet wyciągać miksera!
- W jednej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki suche, w drugiej składniki mokre. Następnie połącz je ze sobą i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, tak by nie było grudek, a wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
- Umytą gruszkę obierz, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w kostkę – może być drobna, może być nieco grubsza, zależy jak bardzo wyczuwalna ma być gruszka. A jeśli chcesz ją „przemycić”, wystarczy zetrzeć owoc na tarce o grubych oczkach, odsączyć i gotowe.
- Czekoladę E.Wedel Białą połam na mniejsze kawałki – każdą kostkę możesz pokroić jeszcze na cztery części.
- Do przygotowanej mieszanki dodaj pokrojoną gruszkę i czekoladę. Wszystko wymieszaj jeszcze raz drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
- Piekarnik rozgrzej do 200ºC. Na blaszce lub w foremce na babeczki ułóż papilotki – z tego przepisu powinno wyjść Ci około 12 babeczek.
- Do każdej z papilotek wlej jedną, dużą łyżkę ciasta, tak by niemal cała papilotka była wypełniona. Na wierzch możesz posypać je startą białą czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
- Babeczki piecz przez około 20 minut – do suchego patyczka. Następnie wyjmij je z piekarnika i zostaw do wystudzenia na kratce.
- Babeczki z gruszką i czekoladą gotowe. Smacznego!
Czy wiesz, że…
- Przepis na babeczki jest naprawdę wszechstronny! Możesz upiec z niego zarówno babeczki, jak i ciasto – wystarczy, że masę przełożysz do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wydłużysz czas pieczenia do 35 minut.
- Możesz dowolnie zmieniać dodatki – gruszki można zastąpić jabłkami, a czekoladę E.Wedel Białą, czekoladą E.Wedel Klasyczną Mleczną lub E.Wedel Lekko Gorzką 50%.
- Babeczki najlepiej jest przechowywać w suchym i ciemnym miejscu – w szafce, w zamkniętym pudełku. Dzięki temu zachowają świeżość nawet przez kilka dni i wciąż będą miękkie i wilgotne w środku.
Zobacz też najlepszy przepis na pancakes czekoladowe – to doskonała propozycja na słodkie, weekendowe śniadanie! Dodatkowo możesz przygotować do nich muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest równie prosty i szybki. Sprawdź!