Wyobraź sobie miękkie, wilgotne w środku babeczki, kruchą gruszkę i kawałki białej czekolady – brzmi przepysznie, prawda? To doskonały pomysł na prosty deser w chłodne, jesienne lub zimowe popołudnie. Jeśli udało Ci się już upiec babeczki czekoladowe, to przepis na muffinki z gruszką i czekoladą będzie dla Ciebie naprawdę prosty.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

  • 220 g mąki pszennej tortowej (typ 450),
  • 150 g cukru,
  • 120 g czekolady E.Wedel Białej,
  • 110 ml oleju,
  • 130 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 gruszka.

 

Sposób przygotowania:

  1. Pamiętaj, że jeśli chcesz, aby muffinki wyszły naprawdę puszyste i pięknie urosły, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Do tego przepisu potrzebować będziesz: dwóch misek, drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki, foremek do babeczek lub zwykłych papilotek. Nie musisz nawet wyciągać miksera!
  3. W jednej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki suche, w drugiej składniki mokre. Następnie połącz je ze sobą i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, tak by nie było grudek, a wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
  4. Umytą gruszkę obierz, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w kostkę – może być drobna, może być nieco grubsza, zależy jak bardzo wyczuwalna ma być gruszka. A jeśli chcesz ją „przemycić”, wystarczy zetrzeć owoc na tarce o grubych oczkach, odsączyć i gotowe.
  5. Czekoladę E.Wedel Białą połam na mniejsze kawałki – każdą kostkę możesz pokroić jeszcze na cztery części.
  6. Do przygotowanej mieszanki dodaj pokrojoną gruszkę i czekoladę. Wszystko wymieszaj jeszcze raz drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
  7. Piekarnik rozgrzej do 200ºC. Na blaszce lub w foremce na babeczki ułóż papilotki – z tego przepisu powinno wyjść Ci około 12 babeczek.
  8. Do każdej z papilotek wlej jedną, dużą łyżkę ciasta, tak by niemal cała papilotka była wypełniona. Na wierzch możesz posypać je startą białą czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
  9. Babeczki piecz przez około 20 minut – do suchego patyczka. Następnie wyjmij je z piekarnika i zostaw do wystudzenia na kratce.
  10. Babeczki z gruszką i czekoladą gotowe. Smacznego!

Czy wiesz, że…

  • Przepis na babeczki jest naprawdę wszechstronny! Możesz upiec z niego zarówno babeczki, jak i ciasto – wystarczy, że masę przełożysz do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wydłużysz czas pieczenia do 35 minut.
  • Możesz dowolnie zmieniać dodatki – gruszki można zastąpić jabłkami, a czekoladę E.Wedel Białą, czekoladą E.Wedel Klasyczną Mleczną lub E.Wedel Lekko Gorzką 50%.
  • Babeczki najlepiej jest przechowywać w suchym i ciemnym miejscu – w szafce, w zamkniętym pudełku. Dzięki temu zachowają świeżość nawet przez kilka dni i wciąż będą miękkie i wilgotne w środku.

 

Zobacz też najlepszy przepis na pancakes czekoladowe – to doskonała propozycja na słodkie, weekendowe śniadanie! Dodatkowo możesz przygotować do nich muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest równie prosty i szybki. Sprawdź!