W życiu każdego człowieka przychodzi taki moment, kiedy ma ochotę na „małe co nieco”, tylko nie wie na co. Wertujesz książki kucharskie i strony internetowe w poszukiwaniu przepisu na pyszny deser? A może zastanawiasz się, co dziś przygotować? W takiej sytuacji najlepiej sięgnąć po proste składniki i wyczarować z nich słodkie, pyszne muffiny czekoladowe z bananem. Poznaj tę recepturę!

 

Połączenie czekolady z bananem sprawdza się doskonale niezależnie od okazji. Smakuje wyśmienicie w postaci brownie, ale warto wypróbować je także w formie muffinek. Dodatek owocu zapewnia aksamitną konsystencję, a kakaowy składnik odpowiada za intensywny zapach i wspaniały smak. Nie znajdziesz dzisiaj nic lepszego.

Jak przygotować muffiny czekoladowe z bananem?

Zanim przystąpisz do pieczenia, przygotuj formę do muffinek oraz papilotki. Jeśli używasz silikonowych foremek, ułóż je na blaszce, zachowując między nimi odpowiednie odległości.

Składniki:

  • 500 g miąższu z dojrzałych bananów,
  • 4 jajka rozmiar L,
  • 160 ml oleju,
  • 75 g cukru,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 5 g cynamonu,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 90 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • opcjonalnie: 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Wykonanie:

Miąższ z bananów umieść w blenderze i rozetrzyj na papkę. Możesz także to zrobić za pomocą widelca. W owocowym musie mogą pozostać kawałki banana – dzięki temu ciasto będzie bardziej wilgotne po upieczeniu. Następnie dodaj do nich olej i wymieszaj.

 

Do osobnego naczynia wbij jajka i dodaj cukier. Miksuj składniki tak długo, aż uzyskasz puszystą, jajeczna masę. Czekoladę mleczną pokrój na drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Do jajek przesiej proszek do pieczenia i mąkę pszenną oraz opcjonalnie kakao gorzkie. Delikatnie zamieszaj łyżką i powoli wsyp kawałki czekolady. Kiedy składniki się połączą, dodaj banany z olejem. Krótko wymieszaj całość, aby masa uzyskała jednolitą konsystencję.

 

Gotowe ciasto nakładaj łyżką do przygotowanych wcześniej papilotek. Wypełnij foremki do ¾ ich wysokości, a następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do 180℃. Piecz muffinki przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Jak podawać muffiny czekoladowe z bananem?

Chcesz poczęstować tym wyśmienitym deserem swoich gości? Muffiny to doskonały wybór na przyjęcie i świetna alternatywa, np. dla tradycyjnego biszkoptu czekoladowego. Jednak żeby babeczki przyciągnęły uwagę, warto je odpowiednio udekorować. W tym celu wykorzystaj polewę czekoladową, którą przygotujesz z:

  • 80 g czekolady Białej Karmelowej E.Wedel,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Czekoladę pokrój na kawałki i połącz ze śmietanką kremówką. Następnie delikatnie podgrzej składniki w kąpieli wodnej lub mikrofali. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, powoli wymieszaj całość, aż uzyskasz gładką i słodką polewę. Pamiętaj, aby nie gotować masy, ponieważ wtedy wydzieli się tłuszcz!

 

Ułóż muffinki na kratce, a następnie wylej na nie ciepłą polewę. Pozwól, aby spłynęła na boki i stworzyła efekt „drip cake”. Na koniec połóż na górę plasterek suszonego lub świeżego banana. Doskonale sprawdzi się także starta gorzka czekolada.

 

Na chandrę, na osłodę, na przyjęcie – czekoladowe muffinki z bananem to doskonały przepis niezależnie od okoliczności!