Masz dość ciągle powtarzających się śniadań? Zależy Ci na szybkim przepisie, który zawsze się udaje? Postaw na omlet czekoladowy. Takie danie z pewnością posmakuje – nie tylko Tobie, ale także innym domownikom. Przekonaj się o tym!
Dotychczas w Twoim domu rządziły pancakes czekoladowe, jednak zauważyłeś, że masz przy nich naprawdę sporo pracy i szukasz czegoś szybszego? Alternatywą może być pyszny omlet. Zamiast kilku niewielkich placuszków uzyskasz jeden większy, który dodatkowo będziesz mógł wzbogacić dodatkami – świeżymi owocami lub dżemem i bitą śmietaną.
Jak przygotować doskonały omlet czekoladowy – krok po kroku?
Pierwszym krokiem, jaki należy wykonać podczas przygotowania omletu czekoladowego, będzie zgromadzenie wszystkich produktów potrzebnych do jego wykonania. Te powinny być najwyższej jakości – wówczas uzyskasz doskonały smak.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Oddziel dokładnie żółtka od białek i przełóż je do osobnych miseczek. Będą potrzebne Ci jedynie białka, więc żółtka schowaj do lodówki i wykorzystaj w inny sposób.
- Przygotuj mikser, do białek dodaj odrobinę soli i ubij je na sztywną pianę. Jeżeli osiągniesz taki stan – dodaj cukier i nadal ubijaj, ale zmniejsz nieco obroty. Dodaj powoli mąkę, kakao i dalej wszystko miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Na patelnię dodaj odrobinę oleju lub masła i dobrze ją rozgrzej. Jeżeli osiągniesz odpowiednią temperaturę (sprawdź dłonią w powietrzu nad patelnią) – wylej masę i smaż ok. 5 minut z każdej strony.
- Gotowy omlet przełóż na talerz i dodaj ulubione dodatki.
Jakie dodatki sprawdzą się do omleta czekoladowego?
Omlet czekoladowy sam w sobie jest pyszny i doskonale nadaje się na śniadanie. Dodając do niego kilka składników, można jednak wydobyć z niego to, co najlepsze. Doskonale sprawdzą się tutaj świeże owoce, po które warto sięgać zwłaszcza w sezonie. Są to między innymi:
- wiśnie,
- maliny,
- truskawki,
- czarna porzeczka,
- agrest,
- borówki.
Ciekawym połączeniem będzie omlet z bananami i polewą czekoladowo-orzechową. Takie zestawienie składników bardzo często wykorzystuje się, piekąc muffinki czekoladowe. Przepis jest prosty i zawsze wychodzi. Wystarczy, że na gotowym omlecie ułożysz pokrojone w plasterki banany, a następnie przyrządzisz swoją polewę.
Składniki na polewę czekoladowo–orzechową:
- 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
- 30 g masła orzechowego,
- 50 ml śmietanki.
Do rondelka wlej śmietankę i zacznij gotować na średnim ogniu. W międzyczasie posiekaj drobno czekoladę i kiedy śmietanka jest ciepła – dodaj ją do niej. Po rozpuszczeniu czekolady wrzuć masło orzechowe i energicznie mieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły. Polewę odstaw na kilka minut, a kiedy zgęstnieje, to wylej ją na omleta. Dodatkowo możesz posypać całość posiekanymi orzechami. Wybierz swoje ulubione – włoskie, laskowe lub ziemne, ale bez dodatku soli.
Spróbuj wykonać pyszny, czekoladowy omlet, a przekonasz się, że będzie to danie, które zagości na Twoim porannym talerzu, znacznie częściej niż się tego spodziewałeś.