Masz ochotę na coś słodkiego, jednak gotowe wypieki ze sklepu nie spełniają Twoich oczekiwań? Poznaj przepis na czekoladowe ciastka, które urzekają kruchością. Bardzo smaczne, szybko znikną z talerza.

Ciastka czekoladowe to przekąska, którą możesz przyrządzić w domowym zaciszu. Nie musisz przy tym mieć wyjątkowych zdolności cukierniczych. Jeśli chodzi o ciastka pieguski, przepis jest prosty.

Ciastka czekoladowe – przepis bazowy

Pieguski to domowe ciastka z czekoladą, które – dzięki swojej kruchości – rozpływają się w ustach. Są delikatnie słodkie i przyjemnie chrupiące. Ich przygotowanie zajmuje nie dłużej niż 30 minut. Dlatego ten przepis na ciastka świetnie sprawdzi się także w razie nieoczekiwanej wizyty gości.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 kostki masła,
  • 200 g czekolady deserowej grubo posiekanej,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz solą. W dużej misce utrzyj masło i cukier na gładką masę. Dodaj jajko i jeszcze chwilę miksuj. Wsyp wszystkie suche składniki oraz czekoladę, a następnie dokładnie wyrabiaj na sprężyste ciasto.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj na wierzch po łyżce ciasta (delikatnie je spłaszcz).

Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC. Umieść blaszkę i piecz przez ok. 15 minut. Po upieczeniu pozostaw ciastka z czekoladą na blaszce, a następnie studź na kratce.

Ten przepis na ciastka pozwala uzyskać ok. 30 sztuk słodkich piegusków. Można przechowywać je nawet kilkanaście dni – jednak z uwagi na swój smak, znikną jeszcze tego samego dnia.

Ciastka pieguski – przepis zmodyfikowany

Chociaż oryginalny przepis pozwala uzyskać ciastka z czekoladą, można go z powodzeniem modyfikować. Do przepisu bazowego wystarczy dodać np.:

  • rodzynki,
  • orzechy,
  • żurawinę,
  • wiórki kokosowe.

Jak przechowywać ciastka kruche?

Jeśli przygotowujesz większą porcję ciastek czekoladowych, warto pomyśleć o ich przechowywaniu. Aby przekąską zachowała swoje walory, należy pamiętać o kilku kwestiach.

Ciastka kruche przechowuj w szczelnie zamykanym opakowaniu. W tej roli świetnie sprawdzi się metalowa puszka lub plastikowy pojemnik przeznaczony do przechowywania żywności. Szczelne opakowanie sprawi, że kruche ciasta czekoladowe:

  • nie pochłoną wilgoci,
  • zachowają odpowiedni stopień kruchości,
  • zachowają swoją strukturę.

Ciastka pieguski – idealne na każdą okazję

Ciastka z czekoladą to świetna przekąska na każdą okazję. Możesz podać je w roli codziennego deseru – idealnie smakują z ciepłą herbatą, kawą lub gorącą czekoladą. Są też niezastąpione w razie niezapowiedzianej wizyty gości.

Ciastka czekoladowe smakują każdemu – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Warto więc przygotować je na zapas, by zawsze je mieć pod ręką.