Brownie to klasyczne amerykańskie ciasto, które doczekało się wielu modyfikacji. Ciekawą propozycją jest wariant piernikowy, który urzeka korzennym smakiem oraz aromatem. Jeśli szukasz inspiracji na chłodne zimowe popołudnia, wypróbuj ten przepis.

Chociaż brownie w standardowej wersji nie ma sobie równych, od czasu do czasu warto pokusić się o wprowadzenie pewnych modyfikacji. Jeżeli jesteś zwolennikiem korzennych smaków, z pewnością do gustu przypadnie ci ciasto czekoladowe w piernikowym wydaniu.

Piernikowe brownies – niezbędne składniki

Do przygotowania brownie w wersji piernikowej będziesz potrzebować następujących składników:

  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • ¼ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 115 g prawdziwego masła,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • ¼ soli,
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru startego,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika.

Gotową przyprawę do piernika możesz zastąpić, dodając do ciasta odrobinę zmielonego imbiru, gałki muszkatołowej oraz goździków. Dzięki temu masz szansę – we własnym zakresie i zgodnie z upodobaniami – zwiększać/zmniejszać intensywność korzennego posmaku ciasta.

Brownie z korzenną nutą – sposób przygotowania

Przygotowanie piernikowego brownies właściwie niczym nie różni się od sposobu postępowania przy klasycznym przepisie.

  1. Zadbaj o to, aby wszystkie składniki nabrały temperatury pokojowej – dlatego wyjmij je odpowiednio wcześnie z lodówki.
  2. Mąkę wymieszaj z kakao, solą i mieszanką przypraw. Przesiej przez sitko i odstaw.
  3. Masło rozpuść, dodaj pokruszoną czekoladę i odstaw do rozpuszczenia. Wymieszaj, aby uzyskać gładki sos. Pozostaw do ostudzenia.
  4. W misce roztrzep jajka z cukrem i świeżym imbirem. Dodaj masę czekoladową i wymieszaj – tylko do połączenia składników.
  5. Dodaj pozostałe składniki suche i zmiksuj – również wyłącznie do połączenia składników.
  6. Formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia i umieść masę brownie.
  7. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC przez ok. 30-35 minut – piecz do momentu aż na patyczku nie będzie śladów surowego ciasta.
  8. Piernikowe brownies wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Tak przygotowanego ciasta nie trzeba już przechowywać w lodówce.

Jeżeli chcesz, możesz spróbować przygotować piernikowy wypiek, zamieniając brownie na klasyczne ciasto czekoladowe.

Jak udekorować piernikowe brownies?

Piernikowe brownie jest genialne w smaku, że nie potrzebuje dodatkowych „wzmacniaczy”. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby udekorować wypiek. Do wyboru masz:

  • oprószenie cukrem pudrem,
  • oprószenie cynamonem,
  • polanie polewą czekoladową, np. z białej czekolady,
  • wyłożenie ubitej śmietany kremówki lub zrobienie śmietanowych kleksów.

Ciasto możesz podawać w towarzystwie mocnego espresso albo gorącej czekolady.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/