Wykonanie doskonałej polewy czekoladowej w domowych warunkach wbrew pozorów nie jest trudno sztuką. Ryzyko polega jedynie na ewentualnym przegrzaniu i rozwarstwieniu się składników lub nieodpowiednio dobrany proporcjach. Dziś przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy, dzięki którym polewa czekoladowa z kakao i masła z pewnością będzie udana!

Do jakich wypieków nadaje się polewa czekoladowa z kakao?

Polewa czekoladowa bardzo często powstaje w naszych domach z udziałem gorzkiej czekolady. To również świetny sposób na jej przygotowanie, ale zdaniem wielu smakoszy, polewa czekoladowa z kakao i masła jest bardziej wykwintna. Dlatego dzisiaj skupimy się właśnie na tego typu przepisach. Jednym z ważniejszych czynników jest odpowiedni wybór kakao. My postawiliśmy na sprawdzone kakao ciemne z Ghany E.Wedel, które doskonale komponuje się z masłem, a jednocześnie zapewnia wypiekom fantastyczny aromat.

Topienie w rondlu czy w kąpieli wodnej?

Istnieją dwie szkoły przygotowywania polewy czekoladowej z kakao i masła. Prawdopodobnie najwygodniej roztapiać i mieszać składniki w rondlu, ale istnieje wówczas ryzyko przegrzania się, a następnie rozwarstwienia masy. Nie dotyczy to jedynie ostatniego przepisu, w którym polewa czekoladowa z kakao i masła będzie przyrządzana w wersji gotowanej. Bezpieczniejszą opcję stanowi kąpiel wodna, czyli umieszczenie składników w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Jeśli decydujemy się na taką koncepcję, należy jednak pamiętać, że dno miski nie ma prawa dotykać wody wrzącej w garnku. Dzięki temu podgrzewanie składników będzie odbywać się stopniowo i przebiegać równomiernie.

Klasyczna polewa czekoladowa z kakao i masła

Polewa czekoladowa z kakao i masła w wersji klasycznej powstaje z około 100 g masła, połowy szklanki cukru pudru, 4 łyżek kakao i czterech łyżek mleka. Zależnie od przeznaczenia podane ilości mogą ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu, ale warto trzymać się proporcji. W naczyniu należy najpierw podgrzać masło, a gdy się ono roztopi dodać do niego cukier puder i mleko. Kiedy wszystkie składniki stworzą gładką masę, naczynie zdejmujemy z ognia lub kąpieli wodnej i dopiero wówczas mieszamy z kakao. Po dokładnym wymieszaniu polewa będzie gotowa w ciągu kilku minut.

Błyszcząca polewa czekoladowa

Z identycznych składników możemy także przygotować błyszcząca polewę czekoladową, która zapewni wypiekom wysoką estetykę, a jednocześnie będzie mniej podatna na pękanie. Proces jej przygotowania przebiega podobnie, a różnica polega jedynie na tym, że wraz z kakao do masy należy dodać także zalaną wcześniej wrzątkiem żelatynę. Wystarczy jedna łyżeczka i trzy łyżeczki gorącej wody.

Gotowana polewa czekoladowa z kakao

Polewa czekoladowa z kakao i masła występuje także w wersji gotowanej. W tym przypadku nie musimy się martwić o przegrzanie i rozwarstwienie, a przepis możemy zrealizować wyłącznie przy pomocy garnuszka lub rondla. Składniki umieszczamy w naczyniu i jednocześnie podgrzewamy mieszając aż do pełnego zagotowania. Po wystudzeniu polewa stworzy zwartą strukturę, która jest pożądanym elementem wielu ciast.