Każdy cukiernik — zawodowiec i amator wie, że tym, co wieńczy jego słodkie dzieło jest oczywiście polewa. Nawet najlepsze ciasto nie będzie dobrze smakowało, jeśli jego prezencja i wykończenie będą kiepskiej jakości. Znacznie lepiej jest poznać nasze niezawodne przepisy na czekoladową polewę w kilku wariantach do wyboru. Dobra wiadomość jest taka, że są ekspresowe i zakładają wykorzystanie zaledwie kilku składników.

Najpyszniejsza polewa czekoladowa to taka zrobiona własnoręcznie, z dobrych składników. Zrezygnuj z gotowych propozycji w proszku, których skład oraz smak pozostawiają wiele do życzenia. Nasze pomysły są tanie, proste oraz szybkie w wykonaniu, dlatego warto spędzić kilka minut więcej w kuchni, aby je przetestować.

Proponujemy trzy wersje polewy czekoladowej. W każdej bazą jest oczywiście kakao lub czekolada. Reszta składników to nasze wariacje na temat klasycznych przepisów. Jesteśmy pewni, że po pewnym czasie eksperymentowania również i Ty odnajdziesz swój sposób na zrobienie idealnie pokrywającej ciasto „skorupki”.

Polewa z kakao

W tej wersji głównym składnikiem jest gorzkie, prawdziwe kakao. Potrzebujesz zaledwie czterech składników, aby wykonać polewę czekoladową:

  • 4 duże łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 4 łyżki mleka,
  • 100 gram cukru pudru (lub więcej/mniej w zależności od tego, na jakim stopniu słodkości Ci zależy),
  • 100 gramów masła.

Przygotuj rondelek z uchwytem i umieść w nim wszystkie składniki. Podgrzewaj je na niewielkim ogniu, aż do roztopienia i połączenia się kakao z pozostałymi elementami polewy czekoladowej.

Polewa z czekolady mlecznej lub/i gorzkiej

To najpopularniejsza wersja polewy czekoladowej. Skorzystanie z prawdziwej gorzkiej czekolady gwarantuje intensywny smak oraz głęboki kolor. Również jej przygotowanie jest bardzo proste. Jeżeli chodzi o potrzebne składniki, to na liście zakupowej powinny znaleźć się:

  • 100 gramów czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel lub czekolady mlecznej E.Wedel (jeśli wolisz słodszy, delikatniejszy smak),
  • 100ml śmietanki kremówki słodkiej (30%).

W drugiej wersji potrzebujesz:

  • 100 gramów czekolady,
  • 50 gramów masła,
  • 50ml mleka.

Pokrusz czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki lub masła i mleka. Zamieszaj, aby zapobiec powstawaniu grudek oraz uzyskać gładką konsystencję. Polewę czekoladową po lekkim wystudzeniu przelej na ciasto i zostaw do całkowitego wystygnięcia i stwardnienia.

Polewa z żelatyną

Uzyskanie idealnie aksamitnej, rozpływającej się polewy czekoladowej to wielka sztuka. Odpowiednia konsystencja często jest niemożliwa do osiągnięcia bez dodatku żelatyny. Ten tajemniczy składnik dodany nawet w niewielkiej ilości przyczynia się do poprawienia elastyczności polewy. W tym wariancie, oprócz podstawowych składników, tj. czekolady lub kakao, mleka, masła i cukru pudru potrzebne są też:

  • 3 łyżki zimnej wody,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Namocz żelatynę w miseczce z wodą i zostaw do napęcznienia. Kiedy to nastąpi, podgrzej ją i dodaj masło, żeby się roztopiło. Zdejmij z ognia i wymieszaj z pozostałymi, składnikami tj. cukrem pudrem oraz kakao. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji polewę czekoladową przelej na ciasto i równomiernie rozprowadź. Przełóż do lodówki żeby ostygła i uzyskała stałą konsystencję. Tak niewiele potrzeba, żeby wspaniale udekorować swój wypiek!