Uwielbiasz ryż na mleku? Czy jednak pomyślałeś kiedyś o tym, by dodać do niego czekolady? Ten prosty zabieg zamienia nostalgiczny smak dzieciństwa w dekadencką ucztę. Dodatek wiśni doskonale równoważy zaś słodko-kremowy smak i sprawia, że całość smakuje prawie jak Tort Szwarcwaldzki. To idealny pomysł na deser, przekąskę lub niezwykle smaczne śniadanie. Sprawdź przepis!

Ryż na mleku to potrawa, którą większość z nas pamięta z dzieciństwa. Niewymagająca i niezbyt wykwintna, ale jakże pyszna! Wystarczy jednak kilka dodatków, by z tego prostego deseru wyszło coś całkiem eleganckiego, co można nawet podać gościom. Połączenie głębokiego smaku czekolady i lekko kwaskowych wiśni to prawdziwa klasyka, która dodaje wytworności „zwykłemu” ryżowi. Co ważne, deser nie wymaga używania piekarnika, a pomoże zaspokoić chęć na ciasto czekoladowe z wiśniami.

Estetycznie podany pudding, który powstaje z poniższego przepisu, ma więc szansę zachwycić wielu. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, dlatego masz szansę sobie z nim poradzić, nawet jeśli nie masz doświadczenia w kuchni. To sprawdzona receptura, która zawsze wychodzi. Sprawdź koniecznie!

Ryż na mleku z czekoladą i wiśniami – przepis

Składniki:

  • 750 ml (3 szklanki) mleka,
  • 30 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 200 g dowolnego białego ryżu (najlepszy będzie taki o krótkich, niemal kulistych ziarnach),
  • 150 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel + opcjonalnie parę kostek do dekoracji,
  • 150 g wiśni, wydrylowanych i przekrojonych na połówki + kilka do dekoracji,
  • opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego.

Do garnka wlać mleko i doprowadzić do wrzenia, pilnując, by nie wykipiało. Następnie dodać cukier, masło i ryż. Można również dodać ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy. Gotować, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki, a całość uzyska kremową konsystencję. Jeśli ryż wchłonął cały płyn, a nadal jest twardy, dolać odrobinę mleka i dalej gotować.

Pod koniec gotowania dodać do garnka posiekaną czekoladę i wiśnie. Mieszać tylko do rozpuszczenia czekolady. Przełożyć do miseczek, udekorować wiśniami i (ewentualnie) dodatkową czekoladą. Podawać, gdy jest ciepły.

Czekoladowy ryż na mleku – inne pomysły

Oczywiście podana powyżej propozycja podania jest tylko jedną z wielu. Do czekoladowego ryżu na mleku równie dobrze pasują inne owoce, m.in. truskawki, banany, kiwi czy pomarańcze. Gotowy pudding można też posypać wiórkami kokosowymi, ulubionym rodzajem orzechów albo rodzynkami. Jeśli ma być przeznaczony dla dorosłych, przed samym podaniem można do niego dodać odrobinę alkoholu, np. rumu czy brandy. Idealnie podkreśli owocowo-czekoladowy smak.

Jeśli z kolei uwielbiasz słodkości, wypróbuj ten sam przepis z czekoladą mleczną lub białą. Oba rodzaje rewelacyjnie komponują się z delikatną strukturą mlecznego ryżu. To również świetny pomysł na deser na przyjęcie, szczególnie jeśli dodasz do niego np. słodkie maliny czy borówki.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/latwe-ciasto-czekoladowe-z-wisniami-i-galaretka/