Kto z nas nie lubi zajadać się pysznymi słodkimi pralinkami? Nie wszyscy jednak wiemy, że ten wspaniały przysmak możemy przygotować samodzielnie w domu. Receptury nie są natomiast skomplikowane, a ich realizacja zazwyczaj nie zajmuje wiele czasu. Dziś przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na domowe pralinki czekoladowe, które zachwycą twoich bliskich i gości.

Pralinki czekoladowe w ekspresowym tempie

Na pierwszy ogień weźmiemy przepis, który jest zdecydowanie najprostszy i najszybszy na naszej liście. Gdyby nie konieczność schłodzenia, pralinkami i moglibyśmy zajadać się już po kwadransie. Do przygotowania tych wyjątkowych słodyczy konieczne będzie 250 g serka mascarpone, 125 g czekolady deserowej, takiej jak czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel, 200 g gorzkiej czekolady oraz dwie łyżki masła. Czekoladę deserową (2,5 tabliczki) wykorzystamy do sporządzenia nadzienia, natomiast dwie tabliczki gorzkiej czekolady do obtoczenia pralinek.

Do dzieła! Podzieloną na mniejsze kostki czekoladę deserową musisz roztopić w kąpieli wodnej. Pamiętaj by miska nie stykała się z wodą wypełniającą garnek. Później delikatnie zmiksuj serek mascarpone i dodaj do niego nie do końca wystudzoną czekoladę. Składniki starannie wymieszaj, a gdy uzyskasz zwartą masę, wstaw ją do lodówki na mniej więcej godzinę. W tym czasie masło roztop w rondelku i dodaj do niego kawałki gorzkiej czekolady, a następnie zdejmij naczynie z ognia i wymieszaj zawartość do uzyskania jednorodnej masy. W niej należy maczać kulki uformowane z serka mascarpone i czekolady i odkładać na talerzyku. Gotowe pralinki czekoladowe powinny schłodzić się jeszcze w lodówce. Z takiej ilości składników uzyskasz około 20 sztuk.

Pralinki czekoladowe z kawą i orzechami

Jeśli smak ekspresowych pralinek znudzi się twoim bliskim, warto nieco rozszerzyć recepturę. Do lekko gorzkiej czekolady i serka mascarpone dodaj kilka łyżeczek kawy espresso. Znacząco odmieni ona smak pralinek. Doskonale sprawdzą się także drobno pokruszone orzechy laskowe. Zamiast w maśle i gorzkiej czekoladzie pralinki czekoladowe możesz obtoczyć w suchych składnikach. Dobrym wyborem będą na przykład wiórki kokosowe i pokruszone herbatniki.

Pralinki czekoladowe z nutką wanilii

W trzecim przepisie do listy składników dodaj laskę wanilii, 50 g masła, 1/4 szklanki mleka oraz pół szklanki cukru pudru. Zastąpisz nimi serek mascarpone. Przygotowanie rozpocznij od podgrzania mleka w małym rondelku i umieszczenia w nim przekrojonej i pozbawionej nasion laski wanilii. Zmniejsz ogień i w naczyniu umieść także pokruszoną czekoladę mieszając składniki aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Gdy krem nieco ostygnie, wymieszaj go z masłem i cukrem pudrem.

Schowaj pralinki do lodówki, a po schłodzeniu uformuj z nich niewielkie kulki. Tym razem pralinki czekoladowe obtocz obficie w mieszance cukru pudru i kakao. Gotowe! Po krótkim chłodzeniu słodkości będą nadawać się do jedzenia.

Które pralinki czekoladowe stały się prawdziwym hitem w twoim domu i na stałe zagościły w deserowym menu?