Pralinki z białej czekolady to deser, który jest rajem dla podniebienia nawet dla największych smakoszy. Jest to idealny dodatek do popołudniowej kawy, ale również wyjątkowa przekąska na przyjęcie. Sięgając po sprawdzony przepis na praliny, można mieć pewność, że zawsze wyjdą one idealnie.

 

Czekoladowe babeczki czy praliny to słodkie przekąski, które zna i lubi praktycznie każdy. Ich duża popularność sprawia, że istnieje wiele wariacji na ich temat, więc za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Praliny z białą czekoladą to bez wątpienia kwintesencja smaku i elegancji. Przepis jest tak prosty, że ten wyśmienity deser może trafić na każdy stół.

Składniki potrzebne do przygotowania pralin z białą czekoladą

Sukcesem każdego udanego deseru jest dobra receptura, która przewiduje użycie wyłącznie produktów wysokiej jakości. Wybierając składniki, warto postawić na sprawdzony asortyment. Do przygotowania pralin z białej czekolady potrzebne będą:

  • 120 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% Wedel,
  • 140 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%,
  • 60 g miodu płynnego,
  • 50 g masła 82%,
  • 45 ml rumu,
  • 220 g Czekolady Białej Wedel.

 

Prosty przepis na pralinki z białą czekoladą

Do tej pory wiedziałeś jedynie, jak zrobić babeczki czekoladowe? Nie miałeś jeszcze okazji przygotować pralinek? Najwyższy czas, aby nadrobić zaległości, szczególnie że przepis na nie jest bardzo prosty, a deser zawsze wychodzi. Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z recepturą – krok po kroku.

 

  1. Czekoladę Białą E.Wedel połam na bardzo małe kawałki.
  2. Masło wyciągnij z lodówki. Kiedy będzie miało temperaturę pokojową, posiekaj je na drobną kostkę.
  3. 100 ml śmietanki przelej do małego garnuszka i postaw na ogniu. Dobrze podgrzej śmietankę, jednak bez doprowadzania do jej wrzenia. Kiedy będzie już gorąca, wrzuć do garnuszka przygotowaną czekoladę, masło oraz cukier. Całość postaw na małym ogniu i podgrzewaj, mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
  4. Do jednolitej masy dodaj rum, który nada pralinom charakterystyczny dla nich smak.
  5. Przygotowaną masę odstaw do ostygnięcia, a następnie umieść w lodówce, aby mogła spokojnie stężeć.
  6. Następnego dnia za pomocą łyżeczki stołowej nabieraj masę i formuj z niej niewielkie kuleczki.
  7. Czekoladę Gorzką Klasyczną 64% E.Wedel połam na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj aż do uzyskania płynnej konsystencji. Dodaj do roztopionej czekolady 40 ml pozostałej śmietanki i ponownie dokładnie wymieszaj.
  8. Przygotowane wcześniej czekoladowe kuleczki nakładaj na łyżeczkę i zanurzaj w rozpuszczonej Czekoladzie Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel. Po wyciągnięciu odstawiaj na osobny talerz wyłożony papierem do pieczenia.
  9. Poczekaj, aż czekolada zastygnie na pralinkach. Gotowe kuleczki serwuj swoim bliskim i gościom.

 

Dodatki do pralin z białej czekolady

Praliny szykujesz na specjalną okazję? Dobrym pomysłem może być wykorzystanie dodatków, które wzbogacą ich smak. Możesz posypać je wiórkami kokosowymi lub liofilizowanymi owocami: truskawkami, jagodami, kawałkami ananasa lub malinami. W ten sposób nadasz im niepowtarzalny smak.