Masz ochotę na prawdziwe lody czekoladowe – wyłącznie z naturalnych składników? Wcale nie musisz wybierać się do lodziarni specjalizującej się w produkcji wyrobów własnych. Przygotujesz je samodzielnie – z kilku łatwo dostępnych składników. Poznaj sprawdzone przepisy.
Nie musisz mieć specjalnej maszyny do przyrządzania domowych lodów czekoladowych. Wystarczą tylko: mikser, dobrej jakości składniki, pojemnik do mrożenia.
Lody czekoladowe z niesłodzonego mleka zagęszczonego
Aksamitne, kremowe i mocno czekoladowe – właśnie takie będą domowe lody przygotowane na bazie niesłodzonego mleka zagęszczonego. Najważniejsze jest to, że wcale nie musisz ich systematycznie mieszać w zamrażalniku. Po zmrożeniu będą miękkie na tyle, że z łatwością uformujesz z nich kulki.
Potrzebne składniki:
- 250 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego o zawartości 7,5% tłuszczu
- 200 g czekolady, np. Czekolada mleczna E.Wedel
- 100 g czekolady gorzkiej, np. Czekolada Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel
- 375 ml śmietany kremówki o zawartości 36% tłuszczu
- 2 łyżki drobnego cukru (lub mniej – zgodnie z upodobaniami).
Śmietankę umieść w lodówce, bo musi być mocno schłodzona.
Przygotowanie:
- mleko umieść w rondelku i podgrzej – uważaj, aby go nie zagotować
- po zdjęciu z palnika dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż do uzyskania gładkiego sosu
- po wystudzeniu umieść w lodówce
- kremówkę wyjmij z lodówki i ubij – tak, żeby była optymalnie sztywna
- śmietanę wymieszaj z tężejącym sosem czekoladowym i przełóż do pojemnika
- masę wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny.
Podawaj w pucharkach – z dodatkiem owoców, bitej śmietany itp.
Lody czekoladowe ze słodzonego mleka skondensowanego
Lody czekoladowe o podobnej konsystencji – miękkie, aksamitne i bez zmrożonych grudek – przygotujesz w wersji ze słodzonego mleka zagęszczonego.
Niezbędne składniki:
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g czekolady, np. Czekolady Gorzkiej Klasycznej E.Wedel.
Mleko i kremówka powinny być przechowywane w lodówce.
Przygotowanie:
- w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i odstaw do ostygnięcia,
- śmietanę ubij – tak, aby była lekko sztywna
- chłodny sos czekoladowy dodaj do mleka skonsendowanego i wymieszaj
- całość dodawaj stopniowo do kremówki i wymieszaj – do połączenia składników
- masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika
- mroź przez ok. 4-6 godzin.
Lody w tym wariancie są miękkie, dlatego nadają się wyłącznie do podawania w pucharkach lub wafelkach.
Oba przepisy pozwalają na szybkie przygotowanie lodów czekoladowych. W przypadku pierwszego, sam decydujesz o ilości dodanego cukru. W drugim – cukier zawarty jest w mleku skondensowanym. Dlatego warto wykorzystać czekoladę gorzką, aby wyważyć słodkość deseru.
Wypróbuj oba przepisy i daj znać, który wariant lodów czekoladowych bardziej przypadł Ci do gustu. Jedno jest pewne – Twoje kubki smakowe będą zadowolone.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-zrobic-domowe-lody-czekoladowe/