Blok czekoladowy to ciasto, które cieszyło się popularnością w czasach PRL. Obecnie równie często gości na polskich stołach, gdyż jest proste w wykonaniu i zawsze wychodzi. Do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników, jednak my lekko zmodyfikowaliśmy ten klasyczny przepis. Zobacz, jak wykonać ponadczasowy blok czekoladowy w wersji białej!

Ciasto jest doskonałym wariantem na deser do popołudniowej kawy, ale sprawdza się także na święta. Z jego wykonaniem poradzą sobie nawet początkujący, dlatego to idealny pomysł, aby zdobyć nowe umiejętności. Ponadto możesz z nim eksperymentować i wykorzystać dodatki, które najbardziej lubisz.

Blok z białej czekolady z ciasteczkami i bakaliami

Do przygotowania ciasta potrzebujesz składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Proponowaną przez nas wersję wzbogaciliśmy dodatkiem ciasteczek czekoladowych i bakalii, jednak możesz wykorzystać np. kandyzowane owoce. Jeżeli chodzi o blok czekoladowy, przepis nie musi w ogóle zawierać dodatków, dlatego wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Zobacz, jak krok po kroku zrobić ciasto o intensywnym smaku!

Składniki:

  • 250 g Czekolady białej E.Wedel,
  • 350 g mleka w proszku,
  • 80 g cukru,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • 70 g masła,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 80 g herbatników
  • 60 g bakalii.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wrzuć masło, śmietankę kremówkę, cukier oraz połamaną białą czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu i regularnie mieszaj, aby wszystkie składniki się rozpuściły i dokładnie ze sobą połączyły.
  2. Po zdjęciu z ognia dodaj do przygotowanej masy mleko w proszku oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Po uzyskaniu jednolitej masy wrzuć do miski bakalie oraz pokruszone ciastka.
  4. Całość delikatnie wymieszaj, aby składniki zostały równomiernie rozprowadzone po całej mieszance.
  5. Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki wyłożonej folią aluminiową i wstaw ciasto do lodówki. Po ok. 2 godzinach blok czekoladowy jest gotowy do jedzenia.

To najprostszy przepis, który zawsze wychodzi. Możesz modyfikować proporcje dodatków, jeżeli zauważysz, że ciasto wychodzi zbyt gęste. Ciekawym pomysłem zamiast bakalii będzie użycie suszonego ananasa lub kandyzowanych owoców.

Blok czekoladowy z białej czekolady to doskonały pomysł, aby nieco urozmaicić tradycyjny przepis. Pokrojone w grube plastry ciasto możesz udekorować sezonowymi owocami lub podawać z dodatkiem ulubionej konfitury lub musu owocowego. Szybko przekonasz się, że i w takiej wersji zachwyci podniebienie każdego.

Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/