Brownie to popularny deser wywodzący się z kuchni amerykańskiej. Również w Polsce ciasto to ma grono wiernych miłośników i jest chętnie przygotowywane na różne okazje. Wilgotne i intensywnie czekoladowe – to najważniejsze cechy, którymi można scharakteryzować ten wypiek.

W naszej wersji wzbogaciliśmy je o dodatek krówkowy, który sprawia, że brownie smakuje obłędnie! Jest to doskonała propozycja dla osób, które nie czują się jeszcze pewne w kuchni i chcą wypróbować nowy przepis. Zobacz, jak przygotować czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi!

Czekoladowe brownie z masą krówkową

Brownie krówkowo-czekoladowe to lekko zmodyfikowany przepis, który zachwyci miłośników nietradycyjnych połączeń. Taki deser będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub poczęstunkiem dla niezapowiedzianych gości. Jeżeli chodzi o brownie, przepis jest nieskomplikowany i tani. Przygotowanie ciasta nie zajmie Ci więcej niż kilkanaście minut i wymaga użycia prostych składników.

Składniki:

  • 2 tabliczki Czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 300 g masy krówkowej,
  • 20 g Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel
  • 120 g masła,
  • 3 duże jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g drobno zmielonego, brązowego cukru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 70 g orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Masło oraz czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej, aż powstanie jednolita masa. Pozostaw do ostygnięcia, a w tym czasie drobno posiekaj i podpraż na patelni orzechy włoskie.
  2. W wysokiej misce ubij jajka i cukier aż powstanie masa o kremowej konsystencji. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj kakao i powoli dolewaj przygotowaną wcześniej masę z czekolady. Miksuj całość na średnich obrotach aż wszystkie składniki zostaną dokładnie wymieszane.
  3. Do powstałej mieszanki dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i mąkę wcześniej przesianą na drobnym sitku. Miksuj jeszcze chwilę, upewniając się, że nie ma grudek. Na końcu dodaj posiekane i podsmażone orzechy i delikatnie wymieszaj łopatką, już bez używania miksera.
  4. Do foremki lub tortownicy przelej połowę przygotowanego wcześniej ciasta. Następnie na wierzchu rozprowadź masę krówkową tak, aby nie zatopiła się ona w cieście. Delikatnie rozłóż na to pozostałą mieszankę ciasta i wygładź powierzchnię.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego foremkę. Piecz przez ok. 35-40 min.
  6. Po wyjęciu ciasta poczekaj aż wystygnie. Aby miało bardziej zwartą konsystencję, możesz następnie wstawić je jeszcze do lodówki.

Z czym podawać brownie?

Ciasto będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub jako samodzielny deser. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je podać z gałką lodów czekoladowych lub waniliowych i dodatkiem świeżych malin lub wiśni w syropie. Dobrym pomysłem będzie również wykorzystanie bitej śmietany i oprószenie całości kakao lub startą czekoladą.

Brownie krówkowo-czekoladowe to doskonały deser, jeżeli masz ochotę na szybkie ciasto i nie chcesz ryzykować zakalcem.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/