Sernik z dodatkiem czekolady stanowi ciekawe połączenie smaków. Jest też nietypowy, dlatego z pewnością przyciągnie uwagę tych amatorów twarogowych deserów, którzy jadają je głównie w odmianie naturalnej lub owocowej. Proponujemy podwójny przepis na to ciasto w wersji straciatella – pieczony, z czekoladowym wkładem oraz doskonale kremowy deser na zimno, na bazie mascarpone i czekolady.
Serniki są jednymi z najpopularniejszych ciast, spotykanymi w większości krajów świata. Piecze się je w wersji tradycyjnej, na spodzie i bez oraz przygotowuje bez pieczenia, z dodatkiem żelatyny, galaretek czy dużej ilości czekolady. Jednym z wielu wariantów jest też sernik o smaku straciatella. Wypróbuj dwa nasze przepisy i przekonaj się, który zostanie twoim ulubionym. Możesz też przygotowywać obie wersje na zmianę – pieczony zimą i orzeźwiający na zimno – latem.
Składniki na sernik straciatella pieczony w piekarniku:
Na spód:
- 100 g mielonych migdałów,
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 1 jajko
Na masę serową:
- 1200 g zmielonego twarogu sernikowego,
- 5 jaj,
- 200 g cukru
- czekolada mleczna E.Wedel
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
Jak przygotować pieczony sernik straciatella?
Uszykuj tortownicę o średnicy 28 cm. Do miski włóż miękkie masło i dodaj sypkie składniki – mąkę, migdały, proszek do pieczenia i cukier. Wbij jajka i zagnieć zwarte ciasto. Gotowe owiń folią i umieść w lodówce na około pół godziny.
Przygotuj masę serową. Czekoladę mleczną E.Wedel schłodź w zamrażalniku, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przechowuj ją w lodówce. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj do niej po łyżce ser i budyń. Na końcu wsyp czekoladę. Tortownicę wyłóż przygotowanym wcześniej ciastem migdałowym. Wylej na nie masę serową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C. Piecz przez około 60 minut. Następnie zmniejsz temperatur do 140 st. C i piecz przez kolejne pół godziny. Ciasto ostudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Składniki na sernik straciatella bez pieczenia:
- 100 g biszkoptów,
- 750 g serka mascarpone,
- 300 ml śmietany kremówki (36%),
- 130 g cukru,
- 250 ml mleka,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 150 g czekolady wg gustu – np. czekolada mleczna E.Wedel lub czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 400 g miękkich owoców.
Jak przygotować sernik straciatella na zimno?
Przygotuj tortownicę o średnicy 28 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Możesz je lekko skropić alkoholem, słodką herbatą lub wodą z cytryną, aby nie były zbyt suche. Zimną kremówkę ubij mikserem na szybkich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj partiami serek mascarpone i cukier.
Żelatynę rozpuść z gorącym mleku. Stopniowo wymieszaj z jogurtem. Miksując masę serową, dolewaj płyn aż do całkowitego połączenia składników. Na końcu wsyp posiekaną czekoladę. Wylej masę serową do formy i schłodź w lodówce. Wierzch udekoruj owocami i startą czekoladą.
· Uwagi
Serek mascarpone ma bardzo spójną konsystencję, dlatego dodawanie go do ubitej śmietany może być problemem. Aby ułatwić sobie zadanie wymieszaj go wcześniej z łyżką tej śmietany. Jeśli chcesz, aby Twój sernik był zwarty i nie rozpływał się na talerzu, podczas ubijania kremówki dodaj do niej fixy do bitej śmietany – zapobiegną oddzielaniu się wody. Do sernika wraz z czekoladą możesz też wmieszać część owoców. Najlepiej pasują maliny.