Sernik z dodatkiem czekolady stanowi ciekawe połączenie smaków. Jest też nietypowy, dlatego z pewnością przyciągnie uwagę tych amatorów twarogowych deserów, którzy jadają je głównie w odmianie naturalnej lub owocowej. Proponujemy podwójny przepis na to ciasto w wersji straciatella – pieczony, z czekoladowym wkładem oraz doskonale kremowy deser na zimno, na bazie mascarpone i czekolady.

Serniki są jednymi z najpopularniejszych ciast, spotykanymi w większości krajów świata. Piecze się je w wersji tradycyjnej, na spodzie i bez oraz przygotowuje bez pieczenia, z dodatkiem żelatyny, galaretek czy dużej ilości czekolady. Jednym z wielu wariantów jest też sernik o smaku straciatella. Wypróbuj dwa nasze przepisy i przekonaj się, który zostanie twoim ulubionym. Możesz też przygotowywać obie wersje na zmianę – pieczony zimą i orzeźwiający na zimno – latem.

Składniki na sernik straciatella pieczony w piekarniku:

Na spód:

  • 100 g mielonych migdałów,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko

Na masę serową:

  • 1200 g zmielonego twarogu sernikowego,
  • 5 jaj,
  • 200 g cukru
  • czekolada mleczna E.Wedel
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

Jak przygotować pieczony sernik straciatella?

Uszykuj tortownicę o średnicy 28 cm. Do miski włóż miękkie masło i dodaj sypkie składniki – mąkę, migdały, proszek do pieczenia i cukier. Wbij jajka i zagnieć zwarte ciasto. Gotowe owiń folią i umieść w lodówce na około pół godziny.

Przygotuj masę serową. Czekoladę mleczną E.Wedel schłodź w zamrażalniku, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przechowuj ją w lodówce. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj do niej po łyżce ser i budyń. Na końcu wsyp czekoladę. Tortownicę wyłóż przygotowanym wcześniej ciastem migdałowym. Wylej na nie masę serową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C. Piecz przez około 60 minut. Następnie zmniejsz temperatur do 140 st. C i piecz przez kolejne pół godziny. Ciasto ostudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Składniki na sernik straciatella bez pieczenia:

  • 100 g biszkoptów,
  • 750 g serka mascarpone,
  • 300 ml śmietany kremówki (36%),
  • 130 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 150 g czekolady wg gustu – np. czekolada mleczna E.Wedel lub czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 400 g miękkich owoców.

Jak przygotować sernik straciatella na zimno?

Przygotuj tortownicę o średnicy 28 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Możesz je lekko skropić alkoholem, słodką herbatą lub wodą z cytryną, aby nie były zbyt suche. Zimną kremówkę ubij mikserem na szybkich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj partiami serek mascarpone i cukier.

Żelatynę rozpuść z gorącym mleku. Stopniowo wymieszaj z jogurtem. Miksując masę serową, dolewaj płyn aż do całkowitego połączenia składników. Na końcu wsyp posiekaną czekoladę. Wylej masę serową do formy i schłodź w lodówce. Wierzch udekoruj owocami i startą czekoladą.

·        Uwagi

Serek mascarpone ma bardzo spójną konsystencję, dlatego dodawanie go do ubitej śmietany może być problemem. Aby ułatwić sobie zadanie wymieszaj go wcześniej z łyżką tej śmietany. Jeśli chcesz, aby Twój sernik był zwarty i nie rozpływał się na talerzu, podczas ubijania kremówki dodaj do niej fixy do bitej śmietany – zapobiegną oddzielaniu się wody. Do sernika wraz z czekoladą możesz też wmieszać część owoców. Najlepiej pasują maliny.