Intensywna w smaku, przełamana kwaskowością owoców – właśnie taka jest tarta czekoladowa z truskawkami lub malinami. Łatwa i szybka w przygotowaniu, zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa. Jeśli masz ochotę na coś mocno czekoladowego, poznaj sprawdzony przepis – na pewno będziesz wracać do niego wielkokrotnie.

Tarta czekoladowa z owocami to wypiek, który urzeka kruchością ciasta łączącego się z wykwintnym kremem. Całość uzupełnia smak truskawek lub malin – owoców, które idealnie współgrają z gorzką czekoladą.

Tarta czekoladowa z owocami – składniki

Lista składników na tartę jest dość długa, jednak samo przygotowanie wcale nie jest trudne.

Na kruche ciasto będziesz potrzebować:

  • 200 g mąki krupczatki,
  • 3 łyżek cukru,
  • 120 g masła,
  • 1 żółtka
  • 1 łyżeczkę wody
  • 1 dużą łyżkę kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Do przygotowania masy czekoladowej potrzebujesz:

  • 500 ml pełnego mleka
  • 130 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel
  • 50 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 1 łyżki cukru
  • 2 żółtek,
  • 1 łyżeczki pasty waniliowej,
  • 3 dużych łyżek mąki ziemniaczanej.

Do dekoracji zużyjesz:

  • 600 g truskawek lub malin,
  • 70 g czekolady mlecznej E.Wedel.

Tarta czekoladowa z owocami – przygotowanie

Pracę należy podzielić na trzy etapy.

Etap I – ciasto kruche

  • Przesiej mąkę i kakao. Dodaj cukier i mało. Rozcieraj w palcach, aby powstała kruszonka.
  • Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto. Jeśli będzie za suche, dodaj odrobinę wody.
  • Formę do tarty o średnicy ok. 26 cm posmaruj niewielką ilością masła, a następnie wyłóż ciasto. Wyrównaj, aby grubość w każdym miejscu była podobna. Wstaw do lodówki na ok. 30-40 minut. Po wyjęciu z lodówki ponakłuwaj ciasto widelcem albo wyłóż kulki obciążające / fasolę.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC (termoobieg) i wstaw formę. Piecz przez ok. 15 minut.

Etap II – masa czekoladowa

  • Do garnka wlej ok. 350 ml mleka i dodaj cukier. Zagotuj.
  • W 150 ml pozostałego mleka wymieszaj mąkę ziemniaczaną z żółtkami.
  • Do gotującego się mleka dodaj połamaną czekoladę i rozpuść.
  • Dodaj mleko wymieszaną z mąką i żółtkami – mieszaj energicznie aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Gotuj jeszcze przez chwilę.
  • Gorącą masę wyłóż na kruchy spód i wyrównaj powierzchnię.

Etap III – dekoracja

  • Owoce dokładnie umyj i osusz. Jeśli będą to truskawki, przekrój na połówki.
  • Owoce poukładaj na wierzchu, lekko je wciskając w masę.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – pamiętaj, aby dno szklanej miski nie dotykało powierzchni wody.
  • Rozpuszczoną czekoladą polej wierzch tarty, wykonując esy-floresy.

Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Tarta czekoladowa z owocami – wypiek na każdą okazję

Kruche ciasto z masą czekoladową i owocami świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Możesz przygotować je, gdy goście wpadają z wizytą lub chcesz uraczyć domowników smacznym deserem w sobotnie lub niedzielne popołudnie.

Smacznego!