Intensywna w smaku, przełamana kwaskowością owoców – właśnie taka jest tarta czekoladowa z truskawkami lub malinami. Łatwa i szybka w przygotowaniu, zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa. Jeśli masz ochotę na coś mocno czekoladowego, poznaj sprawdzony przepis – na pewno będziesz wracać do niego wielkokrotnie.
Tarta czekoladowa z owocami to wypiek, który urzeka kruchością ciasta łączącego się z wykwintnym kremem. Całość uzupełnia smak truskawek lub malin – owoców, które idealnie współgrają z gorzką czekoladą.
Tarta czekoladowa z owocami – składniki
Lista składników na tartę jest dość długa, jednak samo przygotowanie wcale nie jest trudne.
Na kruche ciasto będziesz potrzebować:
- 200 g mąki krupczatki,
- 3 łyżek cukru,
- 120 g masła,
- 1 żółtka
- 1 łyżeczkę wody
- 1 dużą łyżkę kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Do przygotowania masy czekoladowej potrzebujesz:
- 500 ml pełnego mleka
- 130 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel
- 50 g czekolady mlecznej E.Wedel
- 1 łyżki cukru
- 2 żółtek,
- 1 łyżeczki pasty waniliowej,
- 3 dużych łyżek mąki ziemniaczanej.
Do dekoracji zużyjesz:
- 600 g truskawek lub malin,
- 70 g czekolady mlecznej E.Wedel.
Tarta czekoladowa z owocami – przygotowanie
Pracę należy podzielić na trzy etapy.
Etap I – ciasto kruche
- Przesiej mąkę i kakao. Dodaj cukier i mało. Rozcieraj w palcach, aby powstała kruszonka.
- Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto. Jeśli będzie za suche, dodaj odrobinę wody.
- Formę do tarty o średnicy ok. 26 cm posmaruj niewielką ilością masła, a następnie wyłóż ciasto. Wyrównaj, aby grubość w każdym miejscu była podobna. Wstaw do lodówki na ok. 30-40 minut. Po wyjęciu z lodówki ponakłuwaj ciasto widelcem albo wyłóż kulki obciążające / fasolę.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC (termoobieg) i wstaw formę. Piecz przez ok. 15 minut.
Etap II – masa czekoladowa
- Do garnka wlej ok. 350 ml mleka i dodaj cukier. Zagotuj.
- W 150 ml pozostałego mleka wymieszaj mąkę ziemniaczaną z żółtkami.
- Do gotującego się mleka dodaj połamaną czekoladę i rozpuść.
- Dodaj mleko wymieszaną z mąką i żółtkami – mieszaj energicznie aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Gotuj jeszcze przez chwilę.
- Gorącą masę wyłóż na kruchy spód i wyrównaj powierzchnię.
Etap III – dekoracja
- Owoce dokładnie umyj i osusz. Jeśli będą to truskawki, przekrój na połówki.
- Owoce poukładaj na wierzchu, lekko je wciskając w masę.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – pamiętaj, aby dno szklanej miski nie dotykało powierzchni wody.
- Rozpuszczoną czekoladą polej wierzch tarty, wykonując esy-floresy.
Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
Tarta czekoladowa z owocami – wypiek na każdą okazję
Kruche ciasto z masą czekoladową i owocami świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Możesz przygotować je, gdy goście wpadają z wizytą lub chcesz uraczyć domowników smacznym deserem w sobotnie lub niedzielne popołudnie.
Smacznego!