Szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto migdałowe? Jest wiele wariantów na temat przyrządzenia tego wyjątkowego deseru. Sekretem pozostają odpowiednie proporcje oraz wybór wysokiej jakości składników. Dobrym pomysłem na dodanie wyrazistości oraz aromatu jest przyrządzenie smakołyku z dodatkiem owoców. Poznaj wyjątkową recepturę na pyszne migdałowe ciasto z białą czekoladą.

Oryginalne ciasto migdałowe wywodzi się z gorącej Hiszpanii, a dokładniej z miejscowości Santiago. Prawdopodobnie przepis ten powstał w czasach średniowiecza i – z niewielkimi modyfikacjami – przetrwał całe stulecia, aż do dzisiaj. To wtedy w klasztorze położonym przy El Camino de Santiago, na liczącej ponad 900 kilometrów trasie pielgrzymkowej, opracowały go miejscowe zakonnice. Smakowi oraz aromatowi tego wypieku trudno się oprzeć również dzisiaj, zwłaszcza jeśli przyrządzisz go w nowej wersji, jaką jest migdałowe ciasto z białą czekoladą oraz dodatkami.

SKŁADNIKI:

  • 1 tabliczka białej czekolady E.Wedel,
  • 250 gramów migdałów,
  • 150 gramów cukru pudru,
  • laska wanilii,
  • 3 jajka,
  • otarta skórka z 1/2 cytryny,
  • cynamon do smaku.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  • W misce miksuj jajka z cukrem do uzyskania gładkiej masy.
  • Dodaj otartą skórkę z cytryny i delikatnie zamieszaj.
  • Migdały zmiel i zblanszuj na patelni.
  • Połącz orzechy z masą.
  • Całość przełóż do okrągłej foremki o średnicy 24 centymetry.
  • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 minut do momentu, aż zanurzony w cieście patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.
  • Zostaw do ostudzenia.
  • W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i przelej na wierzch ciasta.
  • Podawaj udekorowane wanilią.

Możesz pójść o krok dalej i serwując ciasto z białą czekoladą posypać je dodatkowo cukrem pudrem lub kakao na kształt krzyża. To tradycyjny sposób podawania tego wypieku w Hiszpanii, na cześć miejsca, z którego wywodzi się przepis. Ciekawym pomysłem jest też podawanie przysmaku z gałką lodów. Zimą można umieścić ją na jeszcze ciepłym cieście, gdzie ulegnie lekkiemu roztopieniu. Ze smakiem migdałów z dodatkiem cytryny najlepiej będą harmonizować lody o smaku śmietankowym lub waniliowym.

Bezglutenowe i niskokaloryczne

To ciasto z białą czekoladą pokochają wszyscy wielbiciele deserów, w tym również osoby przebywające na diecie eliminacyjnej i odchudzający się. Jak widzisz, przepis nie zawiera mąki ani tłuszczu, jest więc naprawdę lekki, a przy tym bezglutenowy. Tajemnica jego smaku tkwi w bakaliach — migdały mają lekko słodkawy smak i są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Mają bardzo szerokie spektrum właściwości, ponieważ hamują mdłości, obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także koją nerwy. Pamiętając o tym, tym bardziej warto wypróbować migdałowe ciasto z białą czekoladą, które od setek lat gości na stołach łasuchów w całej Europie. Pamiętaj, aby zachować estetyczną formę podania. Możesz też ozdobić każdą z przygotowanych porcji dodatkowymi płatkami migdałów lub innych bakalii, owocami, a także wspomnianymi wcześniej lodami. Taka wersja migdałowego ciasta z białą czekoladą na pewno zachwyci Twoich gości!