Masz ochotę na lekki i puszysty deser, który rozpływa się w ustach? Koniecznie wypróbuj delikatny mus czekoladowy, który możesz podawać na wiele sposobów. Połączenie czekolady gorzkiej i mlecznej to eksplozja smaków. Jest to deser, który możesz serwować samodzielnie lub udekorować go ulubionymi owocami czy bitą śmietaną. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do ciast czy tortów. Jego uniwersalne zastosowanie sprawia, że musisz dowiedzieć się, jak go przyrządzić.

 

Czekasz na gości i nie wiesz, co podać na deser? Zaskocz ich i przygotuj mus bardzo czekoladowy. Jego lekka konsystencja sprawia, że jedzenie go to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest to deser, który możesz przygotować zarówno na co dzień, jak i na różne okazje. Sprawdź, jakich składników potrzebujesz oraz w jaki sposób go przyrządzić.

Składniki na mocno czekoladowy mus

Do przygotowania tego deseru potrzebujesz:

  • 1 tabliczka Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 1 tabliczka Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel,
  • 3 średniej wielkości jajka,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 125 ml schłodzonej śmietanki kremówki (30 lub 36%),
  • 2 łyżki wrzątku,
  • szczypta soli.

 

Jeśli chcesz podawać mus z dodatkami, to przygotuj:

  • ½ tabliczki Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel,
  • bitą śmietanę,
  • ulubione owoce.

Przepis na lekki czekoladowy mus o wyrazistym smaku

  1. Połam czekolady na kawałki i wrzuć do rondelka, dodaj masło;
  2. Całość rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia;
  3. Oddziel starannie białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli;
  4. Wyjętą prosto z lodówki śmietankę ubij za pomocą miksera, aż będzie sztywna;
  5. W osobnym naczyniu połącz żółtka z cukrem na jasną masę. Dodaj do niej 2 łyżki wrzątku, nadal mieszając. Dzięki temu cukier zdecydowanie szybciej się rozpuści, a masa będzie idealnie gładka;
  6. Wystudzoną roztopioną czekoladę wlej powoli do żółtek, delikatnie mieszając. Muszą utworzyć jednolitą masę;
  7. Do masy z żółtek i czekolady dodaj połowę ubitej śmietany kremówki i energicznie wymieszaj;
  8. Dodaj pozostałą część śmietanki, ale tym razem rób to bardzo delikatnie, cały czas mieszając;
  9. Gdy składniki się ze sobą połączą, to dodawaj stopniowo ubite białka;
  10. Mus przełóż do jednego większego naczynia lub rozdziel go na mniejsze filiżanki czy pucharki;
  11. Przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki;
  12. Po około 3 godzinach mus będzie gotowy do podania.

 

Jeśli chcesz ozdobić swój deser, możesz to zrobić na kilka sposobów:

  • zetrzyj na tarce o grubych oczkach kawałki czekolady i posyp nimi wierzch musu,
  • ulubione owoce pokrój na mniejsze kawałki i udekoruj nimi mus,
  • na środku deseru zrób kleks z bitej śmietany.

 

Bez względu na to, czy zaserwujesz swój deser samodzielnie, czy z dodatkami, zachwyci Cię on swoim smakiem. Pamiętaj, aby dobrze schłodzić mus czekoladowy, dzięki czemu będzie on miał odpowiednią konsystencję. Jest to deser, który z pewnością na stałe zagości w Twojej kuchni i będziesz go często przygotowywać. Przekonaj się, jaki jest pyszny!