Chcesz przygotować smaczne ciasto, które będzie prawdziwą przyjemnością dla podniebienia? Szukasz inspiracji, przeglądając przepisy na ciasta z kremem?  Sprawdzone receptury to szansa na udany wypiek. Skorzystaj z poniższych propozycji, by przygotować smaczne ciasto z kremem czekoladowym.

Pyszne ciasta z kremem smakują właściwie każdemu. Są miękkie i lekkie, szybko rozpuszczają się w ustach. Stanowią cukierniczą poezję, która sprawdzi się na każdą okazję. Dostępne w wielu wariantach, dają wiele możliwości.

Ciasto czekoladowe z kremem na bazie mascarpone

To ciasto czekoladowe z kremem wprost rozpływa się w ustach. Jest miękkie i bardzo lekkie. Delikatnej słodyczy dodaje mu krem czekoladowy przyrządzony na bazie mascarpone i kakao.

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 125 g cukru,
  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 6 jajek,
  • szczypta soli.

W rondelku umieść połamaną czekoladą, olej i masło – całość rozpuść do uzyskania gładkiej masy. Do miski wbij 2 jajka i 4 żółtka. Dodaj sól i wymieszaj. Powoli wlej masę czekoladową i wymieszaj do gładkości.

4 białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Sztywną i błyszczącą pianę dodaj – w dwóch partiach – do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszaj łyżką.

Masę wyłóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175oC. Piecz przez ok. 45 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj krem: serek mascarpone zmiksuj z zimną kremówką i odrobiną cukru. Po ubiciu na sztywną masę, dodaj odrobinę kakao.

Krem czekoladowy wyłóż na wierzch ciasta. Możesz udekorować je świeżymi owocami.

Chcesz przygotować smaczne ciasta z kremem? Przepisy ze zdjęciami pomogą w przyrządzaniu domowych wypieków. Dzięki temu będziesz wiedzieć, jak postępować krok po kroku i jak powinien wyglądać efekt.

Ciasto z kremem czekoladowym – przepis

Krem czekoladowy doskonale komponuje się również z białym biszkoptem. Takie ciasta z kremem są uniwersalne – sprawdzą się na każdą okazję. Mogą mieć formę tortu urodzinowego lub klasycznego ciasta „niedzielnego”.

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 150 g cukru,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 40 g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę przesiej, a masło rozpuść. Do misy wbij jajka (w całości), cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijaj na najwyższych obrotach  aż uzyskasz jasną puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę (w kilku turach), delikatnie mieszając do połączenia się składników. Do ostatniego mieszania dodaj roztopione masło – wymieszane wcześniej z 1 łyżką masy jajecznej.

Masę przelej do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175oC przez 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i opuść go na podłogę – dzięki temu biszkopt nie opadnie i pozostanie płaski.

Krem czekoladowy przygotuj z serka mascarpone, śmietany kremówki i roztopionej czekolady.

To zaledwie kilka przepisów na pyszne ciasta z kremem. Przygotuj je przy najbliższej okazji – szybko przekonasz się o ich doskonałym smaku.