Uwielbiasz delikatne i kruche ciasto francuskie? Cenisz cudowny, delikatny i wyjątkowego smaku czekolady? Jeśli tak, to dziś mamy przepis idealnie na tę okazję. Chcecie wiedzieć, jak wykonać słynne rogaliki francuskie – croissant?

 

Podstawowe składniki na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą

 

W niemalże każdym markecie obecnie sprzedaje się rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą. Można również kupić gotowe ciasto francuskie, ale najwięcej satysfakcji da zrobienie wszystkiego od podstaw

Oto składniki potrzebne do przygotowania rogalików:

  • mąka pszenna – 600 g;
  • mleko – 180 ml;
  • świeże drożdże – 30 g;
  • cukier – 80 g;
  • masło – 100 g;
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel;
  • żółtka – 3 sztuki;
  • masło na nadzienie;
  • laska wanilii – 1 sztuka;
  • śmietanka kremówka 36% do nadzienia;
  • sól – 1 szczypta.

 

Przygotowanie nadzienia

 

Najpierw należy zabrać się rzecz jasna za ciasto, a nadzienie pozostawić na później, jednak w tym przepisie czekoladową polewę pokażemy jako pierwszą. Zatem zacząć trzeba od odłożenia kilku kostek czekolady i pokruszenia pozostałej większości. Należy przygotować kąpiel wodną i w niej rozpuścić czekoladę. Na początek warto dać jej chwilę i dopiero później zacząć mieszać. Wówczas dorzucić kawałek masła, by zagęścić masę, i dolać śmietankę.

 

Wszystko należy dodawać na oko, by uzyskać dość gęstą strukturę polewy, która nie może się zbytnio wylewać z ciasta. Aby zagęścić polewę, należy dodać więcej masła i mniej śmietanki lub skorzystać z żelatyny. W ten sposób rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą zyskają nadzienie.

 

Czas na ciasto do rogalików z ciasta francuskiego z czekoladą

 

Przygotowanie ciasta francuskiego nie jest tak trudne, jak się wydaje. Wystarczy, że w rondelku lekko podgrzejesz mleko. Następnie do miski wsyp mąkę. Zrób w niej małe zagłębienie, by pomieściło rozczyn. Teraz drożdże zamieszaj z cukrem i utrzyj, aż staną się płynne. Następnym krokiem jest zalanie ich połową mleka, wymieszanie i dodanie do miski z mąką. Delikatnie połącz składniki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

 

Aby przygotować rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą musisz zagnieść ciasto po wyrośnięciu i dodać mleko, żółtka oraz sól. Następnie dorzuć do tego ziarenka wanilii i roztopione masło. Całość wyrób na plastyczną masę i odstawiamy oprószone mąką. Musi podwoić swoją objętość.

 

Po tym czasie przygotuj rogaliki. Wyrośnięte już ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką. Stwórz pasek o szerokości około 30 centymetrów. W razie potrzeby podsyp mąką z obu stron. Ciasto pokrój w trójkąty o dziesięciocentymetrowej podstawie. W ten sposób uzyskasz około dziewięciu podłużnych trójkątów. W podstawie tego trójkąta stwórz pionowe, centymetrowe nacięcie.

 

Następnie nałóż czekolady i pokrusz pozostałą na jej wierzch. Polewie trzeba dać moment, by lepiej zgęstniała. Chwyć za końce i ciasno zwiń w kierunku wierzchołka. Na koniec delikatnie wygnij ciasto w rogale, by nadać im kształt i włóż do piekarnika. Po 15 minutach w temperaturze 185 stopni są gotowe do jedzenia. Uwaga, bo jeszcze ciepłe! Zanim podasz, koniecznie podziel się z nami, jak wyglądają. To w końcu nie tylko wypieki do jedzenia, ale także do oglądania!