Wszyscy miłośnicy czekolady zgodzą się ze stwierdzeniem, że tego przysmaku po prostu nie da się przedawkować. Zachwyt wzbudza w każdej formie, ale dopiero po przyrządzeniu ciasta i wykorzystaniu czekolady jako głównego składnika można odkryć wszystkie jego atuty. Sprawdź niesamowity przepis na pyszną wilgotną roladę ze smacznym nadzieniem i odkryj zupełnie nowe oblicze deserów.
Rolada to klasyczny wypiek, który od lat obecny jest na polskich stołach. Można przygotowywać go na wiele sposobów, ale jeśli marzy Ci się w wersji słodkiej, to najlepszym wyborem będzie ciasto czekoladowe. Składa się z dwóch elementów — biszkoptu oraz masy na bazie serka mascarpone. Alternatywą dla tego nadzienia pozostaje domowa nutella wykonana z kakao i orzechów laskowych lub klasyczna masa do tortów. W wielu przypadkach jej smak wzbogacany jest kolorowymi kostkami galaretek lub bakaliami. W każdej odsłonie wypiek zachwyca głębią smaku oraz wyjątkowym, nieoczywistym wyglądem. Skorzystaj z poniższego sprawdzonego przepisu na ciasto czekoladowe i przyrządź je w formie zawijańca.
PRZEPIS NA BISZKOPT
Kluczowy składnik ciasta czekoladowego w tym wypadku to biszkopt. Musi być odpowiednio sprężysty, aby podczas zawijania nie popękał. Jak wykonać idealną bazę? Przygotuj:
- 50 gramów mąki pszennej,
- 30 gramów skrobi ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 50 gramów cukru,
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- szczyptę soli.
Białka oddziel od żółtek i ubijaj, dodając w międzyczasie cukier i żółtka, aż powstanie lśniąca, gęsta piana. Przesiej do miski mąkę i kakao, całość delikatnie zamieszaj i wyłóż na przygotowaną tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni — kontroluj stopień wypieczenia, aby biszkopt nie wysuszył się, ani nie spalił. Jeszcze ciepłe ciasto czekoladowe przełóż na bawełnianą ściereczkę i zawiń, zaczynając od dłuższego brzegu. Odłóż do czasu wykonania masy.
MASA — DOMOWA NUTELLA
Składniki:
- 250 gramów orzechów laskowych,
- 150 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 80% E.Wedel,
- 150 gramów czekolady mlecznej E.Wedel,
- 30 gramów oleju kokosowego,
- 3 łyżki drobno zmielonego cukru.
Podpraż orzechy na suchej patelni i usuń z nich wysuszone skórki. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, w tym czasie zmiksuj orzechy na gładką, gęstą masę bez grudek. Wymieszaj składniki ze sobą, dodaj olej i cukier. Miksuj do momentu aż się połączą w krem o jedwabistej konsystencji.
LUB
MASA — CZEKOLADOWE MASCARPONE
Składniki:
- 250 gramów serka mascarpone,
- 5 łyżek kremu czekoladowego.
Oba składniki wystarczy dokładnie połączyć, do uzyskania masy o gładkiej, jednolitej konsystencji.
Przygotowaną masę przełóż na biszkopt. Rozwiń go ostrożnie ze ściereczki i starannie rozsmaruj krem na całej powierzchni ciasta czekoladowego. Możesz dodać przygotowane wcześniej kolorowe kostki z galaretek owocowych lub bakalie — np. suszone morele, rodzynki. Całość delikatnie zwiń z powrotem, lekko dociśnij i przełóż do lodówki na kilka godzin. Ciasto czekoladowe pokrój dopiero wtedy, gdy całość będzie spójnie połączona i sklejona — wtedy nie będzie się rozpadała podczas krojenia. Roladę odawaj do kawy, herbaty lub chłodnych napojów. Smacznego!