Uwielbiamy serniki, a te czekoladowe – choć należą do dość trudnych wypieków – są szczególne. Dlatego nie da się ukryć, że sernik z czekoladą to jedno z tych dań, które chętnie robimy. Warto zatem zwrócić swoją uwagę na przepis na sernik z malinami o mocno czekoladowym smaku. Jak go zrobić?
Podstawowe składniki na sernik czekoladowy z malinami
Jakich produktów potrzebujesz by przygotować sernik czekoladowy z malinami?
- 150 g ciastek czekoladowych przekładanych kremem czekoladowym (tzw. markizy);
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
- 30 g masła, roztopionego;
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie;
- 250 g serka mascarpone;
- 2 duże jajka;
- 1 żółtko;
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków;
- 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel, roztopionej i lekko przestudzonej;
- 125 ml kwaśnej śmietany 12%;
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 100 g mlecznej czekolady E.Wedel, posiekanej;
- 55 ml śmietany kremówki 30% lub 36%;
- 10 g masła;
- 400 g malin.
Przygotowanie sernika czekoladowego z malinami – spód
Na spód należy ciastka, kakao i masło zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem na spodzie i nie smarować boków. Masę wysypać i wyrównać, delikatnie ugniatając. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 10 minut, do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić przez czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa
Aby wykonać dobry sernik czekoladowy z malinami, należy zacząć od wymieszania składników bez roztopionej czekolady. Więc twaróg, jaja, serek mascarpone, żółtko, cukier, ekstrakt z wanilii, śmietana i skrobia lądują w jednym naczyniu. Dopiero pod koniec mieszania dodać roztopioną czekoladę i dokładnie miksować. Unikać długiego miksowania, by nie napowietrzyć masy. Masę przelać na spód ciasteczkowy i piec w temperaturze 160 stopni przez 50 minut. Najlepiej po ostudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.
Polewa i maliny na serniku czekoladowym z malinami
Ostatni etap to polewa i maliny. Owoce trzeba umyć. Do garnka wlać śmietankę i dodać masło. Podgrzewać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Rozmiar czekolady jest ważniejszy podczas jej topienia. Zasadniczo im mniejsze kawałki czekolady łamiesz, tym szybciej się topi. Zaleca się pracę z wysokiej jakości czekoladą w postaci czekoladowych kropli lub tzw. soczewek czekoladowych, ale można skorzystać także z doskonałej jakości tabliczek czekolady, które muszą być dodawane w małych kawałkach.
Teraz zatem trzeba dodać czekoladę posiekaną na kawałki i odstawić na 2 minuty. Po ich upływie mieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. W razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Polewę rozprowadzić po schłodzonym serniku i na jeszcze płynnej układać maliny. Sernik czekoladowy z malinami gotowy! Pamiętaj, że to doskonały deser na zimno. Nie pozwól jednak, by był narażony na wysoką temperaturę pokojową, gdyż szybko zniszczy to uzyskany efekt. Zadbaj o to, by maliny były świeże, gdyż w przeciwnym wypadku mogą mieć za dużo soku dla ciasta. Musisz wyważyć wszystkie składniki i trzymać się proporcji, by na koniec móc z dumą i smakiem zjeść cały sernik. Smacznego!