Aksamitna konsystencja i wyjątkowy smak. Nietypowy sernik z białą czekoladą i żurawiną to ciekawy pomysł na niecodzienny deser. Nie wymaga wiele pracy, jest słodki, ale z nutką orzeźwienia i przełamanego smaku, co jest zasługą żurawiny. Dowiedz się, jak go przygotować.

 

Biała, ale czy lepsza?

 

Wiele osób mówi, że biała czekolada to nie czekolada. W istocie biała czekolada to słodycz powstały na bazie masła kakaowego, mleka i cukru, zwykle o smaku waniliowym lub mlecznym. Zawiera głównie bazę mleczną, cukier, lecytynę i aromaty. W białej czekoladzie zwykle używa się 15% masła kakaowego i cukru trzcinowego lub suszonej skrobi i jajek. Biała czekolada ma taką samą konsystencję jak czekolada mleczna, z tą różnicą, że czekolada mleczna ma zwykle brązowy kolor i 35% masła kakaowego. Co ciekawe, Polska jest jednym z największych w Europie producentów białej czekolady.

 

Podstawowe składniki na sernik z białą czekoladą i mascarpone

 

Wyjątkowy przepis to wyjątkowe produkty. Nie zapominaj więc, że w tym przypadku musisz dysponować najlepszą czekoladą, dobrą kremówką i doskonałym twarogiem, by otrzymać smaczne ciasto. A czego potrzeba do przygotowania sernika z białą czekoladą i mascarpone?

  • 2 tabliczki białej czekolady E.Wedel;
  • 300 g twarogu mielonego z wiaderka;
  • 250 g mascarpone;
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 36%;
  • 2 jajka;
  • ziarenka z 1 laski wanilii;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego (bez cukru);
  • 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny;
  • 150 g herbatników;
  • 70 g masła;
  • 3 pełne łyżeczki ciemnego kakao z Ghany E.Wedel.

 

Proces przygotowania sernika z białą czekoladą i mascarpone

 

Ten przepis na sernik z białą czekoladą i mascarpone pochodzi ze strony Wkuchnizwedlem.pl.

 

Spód ciasteczkowy

 

Zaczynamy od spodu. Tortownicę trzeba wyłożyć folią. Na niej pojawi się specjalny spód z ciasteczek. Trzeba je jednak najpierw zmielić z kakao w blenderze na piasek. By był mokry, należy dodać stopione masło i zmiksować, aby wszystko się połączyło. Na koniec trzeba wyrównać na dnie tortownicy i dokładnie uklepać, by całość stanowiła płaskie ciastko. Czas na schłodzenie.

 

Masa serowa

 

Aby wykonać dobry sernik z białą czekoladą i mascarpone, masa serowa powinna być idealna. W garnku podgrzewa się więc kremówkę, dodaje połamaną czekoladę i podgrzewa do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie zdejmuje się z ognia i odstawia na chwilę do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie w misce miesza się twaróg, mascarpone, jajka, ziarna wanilii, cukier puder i budyń w proszku z mąką ziemniaczaną. Ciepłą, rozpuszczoną czekoladę wlewa się cienkim strumieniem, stale miksując, do masy serowej. Następnie wrzuca się ponad połowę żurawiny i wylewa na schłodzony już spód ciasteczkowy. Na wierzch rzuca się żurawinę, która pozostała.

 

Pieczenie i wykończenie sernika z białą czekoladą i mascarpone

 

Na koniec na dno rozgrzanego do 170OC piekarnika wstawia się brytfankę z wodą i w niej piecze sernik przez 20 minut. Potem zmniejsza się temperaturę do 140 stopni i piecze przez 45 minut. Upieczony sernik trafia na ochłodzenie, a później do lodówki, gdzie powinien spędzić około 8 godzin. I gotowe!