Masz ochotę na smaczny, łatwy w przygotowaniu i tani deser? Wyrusz w podróż w czasie, przenosząc się do okresu PRL. Właśnie wtedy największym przysmakiem był blok czekoladowy. To kultowy już podwieczorek, który znów wraca do łask. Sprawdź, jak go przygotować, by przywołać smak dzieciństwa – jeśli nie Twój, to Twoich rodziców.

Blok czekoladowy to klasyk wśród deserów. W czasach PRL stanowi substytut czekolady, której na próżno było szukać na półkach sklepowych. Dostępne były jedynie wyroby czekoladopodobne, którym daleko było do smaku prawdziwej czekolady. I tak zrodził się przepis na blok czekoladowy.

Jak przygotować blok czekoladowy?

Blok czekoladowy jest prosty w przygotowaniu. Tak naprawdę trzeba wymieszać wszystkie składniki i wstawić je do lodówki – do stężenia.

Niezbędne składniki:

  • 1 kostka dobrej jakości margaryny,
  • 500 g mleka w proszku,
  • ¾ szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 łyżek kakao ciemnego z Ghany E. Wedel,
  • 600 g herbatników,
  • 200 g bakalii, np. rodzynek, orzechów, żurawiny, suszonych moreli, suszonych gruszek.

W małym garnku umieść margarynę, wodę, kakao i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu. Całość mieszaj aż do rozpuszczenia.

Herbatniki pokrusz na mniejsze kawałki – ręcznie albo malakserem.

Masę czekoladową przełóż do większej miski. Wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokruszone herbatniki (4 opakowania po 100 g) i ponownie wymieszaj. Dodaj też bakalie – wcześniej sparzone i wystudzone. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Formę keksówkę wyłóż folią spożywczą lub folią aluminiową. Przełóż połowę masy, wetknij w nią pozostałe herbatniki. Przykryj resztą masy i ponownie wyłóż herbatnikami. Całość ugnieć, aby wyrównać powierzchnię.

Formę wstaw do lodówki na kilka godzin.

Blok czekoladowy podawaj pokrojony w plastry. Możesz go udekorować kleksami bitej śmietany, serwować z lodami waniliowymi itp.

Przygotowujesz blok czekoladowy? To warto wiedzieć

Przygotowanie bloku czekoladowego jest łatwe. Aby jednak prace szły sprawniej, a efekt był zgodny z oczekiwaniami, warto skorzystać z kilku poniższych wskazówek.

  • Margarynę możesz zastąpić masłem. Wtedy jednak musisz liczyć się z tym, że blok będzie bardziej zwarty i przed pokrojeniem trzeba go wyjąć nieco wcześniej z lodówki.
  • Do przygotowania bloku warto wybrać mleko w proszku, a nie mleko granulowane. Dzięki temu unikniesz pojawienia się mało estetycznych grudek.
  • Intensywność smaku możesz ustalić samodzielnie – w zależności od upodobań. Jeżeli chcesz, aby blok czekoladowy był delikatniejszy, użyj mniejszej ilości kakao i dodaj odrobinę więcej mleka w proszku. Jeżeli chcesz, aby deser był wyrazisty, dodaj większą ilość kakao.
  • Blok czekoladowy możesz przygotować bez żadnych dodatków. Warto jednak dodać jak największą ilość bakalii, orzechów czy nawet galaretek – dzięki temu smak będzie dużo bogatszy.

Jeśli nie znasz jeszcze bloku czekoladowego, czas to zmienić. Przygotuj go choćby raz, a do przepisu będziesz systematycznie wracać. Smacznego!