Latem chętnie sięgasz po owocowe inspiracje kulinarne? Jednym z popularniejszych produktów, które zyskują swą popularność w wakacyjnym menu jest rabarbar. W duecie z winogronami stworzy wyjątkowe połączenie i da efekt w postaci tarty nasyconej owocami.

 

Chcąc przygotować pyszne i orzeźwiające ciasto, które posmakuje gościom na garden party, szukasz różnych zaskakujących pomysłów. Jednocześnie ważne są dla ciebie praktyczne kwestie, bo latem najlepiej sprawdzają się ciasta bez bitej śmietany i kremów. Co zatem wybrać?
Blok z gorzkiej czekolady z dodatkiem truskawek i sezamu
czy może lekko kwaskową tartę z rabarbarem i winogronami? Poniżej znajdziesz wyśmienity przepis, który zawsze wychodzi.

 

Co jest potrzebne do zrobienia tarty z rabarbarem i winogronami?

Aby przygotować ciasto i „wsad” tarty będziesz potrzebować:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 300 g rabarbaru,
  • 300 g winogron bez pestek,
  • szczypta soli.

Co jest potrzebne do wykonania polewy czekoladowej?

Polewa czekoladowa świetnie współgra z tym owocowym wypiekiem. Stanowi świetny akcent podkreślający charakter deseru, który również doskonale dekoruje twój wypiek.

Aby ją przyrządzisz potrzebujesz:

  • 100 g masła,
  • 45 g Kakao ciemnego z GhanyWedel,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 łyżeczki mleka.

Jeśli lubisz słodkie ciasta sięgnij także po cukier puder, by delikatnie przyprószyć całość.

Jak przyrządzić tartę z rabarbarem i winogronami?

Oto sposób postępowania – krok po kroku.

  1. Mieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą oraz pokrojonym w kostkę zimnym masłem. Zagnieć dokładnie ciasto i zawiń je w folię spożywczą.
  2. Odstaw ciasto do lodówki na 1h. W tym czasie umyj rabarbar i pokrój w centymetrowe plastry a następnie umyć i osuszyć winogrona.
  3. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na pół.
  4. Jedną połówkę schowaj z powrotem do lodówki, a drugą rozwałkuj i wyklej nią formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Blacha powinna mieć średnicę ok 24 cm.
  6. Następnie na cieście rozłóż rabarbar i winogrona.
  7. Wyjmij z lodówki drugą część ciasta i rozwałkuj za pomocą wałka do ciasta. Pokrój ciasto w paski i ułóż z nich szachownicę na owocach.
  8. Piekarnik nastaw na 180oC i piecz w trybie góra-dół 45 minut.

W rondelku roztop masło i dodaj do niego cukier puder, mleko oraz Kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Dokładnie mieszaj aż uzyskasz gładką jednolitą konsystencję. Gdyby polewa była zbyt gęsta, należy dodać jeszcze łyżeczkę mleka. Gotowe i ostudzone ciasto polewaj czekoladą, tworząc niesymetryczne wzorki. Gotowe!

Z czym serwować tartę?

Ze względu na orzeźwiające połączenie kwaskowego rabarbaru i winogron ze słodyczą ciasta, możesz wzbogacić to połączenie. Podaj gościom dobrze schłodzony kompot truskawkowy lub lemoniadę z dodatkiem limonki, cytryny i syropu z agawy.

 

Tartę z rabarbarem i winogronami można serwować w towarzystwie lodów śmietankowych z cynamonem.

 

Takie wariacje smakowe to radość dla zmysłów podczas letnich, upalnych popołudni. W prosty i smaczny sposób zapewnisz sobie ucztę podniebienia, wykorzystując jednocześnie sezonowe przysmaki.