Chcesz przygotować tort na bazie biszkoptu czekoladowego i przyjemnie słodkiego kremu z białej czekolady i serka mascarpone? Dobry przepis to podstawa udanego wypieku, dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych wskazówek. Dowiedz się, jak przygotować taki deser.
Biszkopt czekoladowy przełożony kremem z białej czekolady i sera mascarpone to połączenie idealne. Tak przygotowany tort sprawdzi się niezależnie od okazji – na urodziny, walentynki, rocznicę ślubu itd. Możesz udekorować go zgodnie z własnymi upodobaniami, dzięki czemu stanie się wyjątkowy.
Przepis na biszkopt czekoladowy
Przepis na biszkopt na bazie kakao będzie różnił się od przepisu na klasyczne brownie przyrządzanego z czekolady. Oba wypieki różni nie tylko intensywność smakowa, ale przede wszystkim konsystencja. Biszkopt czekoladowy musi być lekki i puszysty – po to, aby nie przytłoczył swoją „ciężkością” delikatnego kremu.
Niezbędne składniki:
- ¾ szklanki mąki
- ¼ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- ¾ szklanki cukru
- 5 dużych jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie krok po kroku:
- Przesiej mąkę i kakao.
- Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę.
- Do piany dodawaj stopniowo cukier – tak, aby masa była gęsta, lśniąca i pozbawiona wyczuwalnych kryształków cukru.
- Do piany białkowej dodaj żółtka i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodawaj mąkę i kakao – małymi porcjami. Całość mieszaj tylko do połączenia składników.
- Dno tortownicy (średnica ok. 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180o
- Piecz przez ok. 40 minut – do suchego patyczka.
- Po tym czasie wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostygnięcia – po ok. godzinie możesz zdjąć obręcz formy.
- Biszkopt czekoladowy ułóż do góry dnem, a gdy całkowicie wystygnie – przekrój wzdłuż na 3 blaty.
Przepis na krem z białej czekolady i mascarpone
Krem z białej czekolady i serka mascarpone jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jest niezwykle delikatny i słodki w smaku. To świetna propozycja dla osób, dla których kremy maślane są po prostu „za ciężkie”.
Potrzebne składniki:
- duże opakowanie śmietany kremówki 36%
- 2 tabliczki czekolady białej E.Wedel
- 2 opakowania serka mascarpone.
Przygotowanie krok po kroku:
- W garnuszku podgrzej kremówkę – musi być mocno gorąca.
- Śmietanę zdejmij z palnika i dodaj czekoladę połamaną na kawałki.
- Odczekaj chwilę, a następnie wymieszaj – tak, aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję. Odstaw do ostudzenia najlepiej na kilka godzin.
- Serek mascarpone przełóż do miski i dodaj masę czekoladową. Całość miksuj – aż do uzyskania gęstego kremu czekoladowego.
Potem nie pozostaje nic innego jak przełożyć biszkopt czekoladowy. Boki i wierzch również posmaruj kremem, a następnie dowolnie udekoruj.
Tort czekoladowy z kremem zachwyci każdego swoim smakiem. Wykorzystanie kremu z białej czekolady i mascarpone to świetna alternatywa dla klasycznego kremu śmietanowego lub maślanego.