Stracciatella to połączenie śmietanki z czekoladą. Najczęściej występuje ono w formie lodów, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by w podobny sposób przygotować także okazałe torty. To doskonałe rozwiązanie m.in. na ważne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy rocznice.

Tort stracciatella komponuje się doskonale z kawą. Odpowiednio udekorowany prezentuje się naprawdę niesamowicie. Przepis na ten słodki wypiek jest niezwykle prosty, a jego przygotowanie trwa zaledwie kilkadziesiąt minut.

Jak przygotować tort stracciatella?

Tort stracciatella składa się z biszkoptu oraz pysznej, śmietankowej masy. To właśnie dlatego nie jest on mocno słodki. Przed jego przygotowaniem warto ogrzać wszystkie składniki na biszkopt do temperatury pokojowej, a blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 150 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Składniki na krem stracciatella:

  • 80 g czekolady klasycznej mlecznej E.Wedel,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 60 g cukru pudru,
  • 120 ml czarnej herbaty.

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek. Przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia do miski. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cały czas ubijaj. Dodaj żółtka i mieszaj jeszcze przez kilka minut. Następnie dosyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj całość łyżką. Przelej całość do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt można upuścić z wysokości około 20 cm np. na ręcznik, co pozwoli na pozbycie się pęcherzyków powietrza ze środka.

W trakcie pieczenia biszkoptu zacznij przygotowywać krem śmietankowy. Zetrzyj czekoladę na tarce o dużych oczkach. Zimną śmietankę kremówkę ubij na pianę, a pod koniec dodaj do niej cukier puder i serek mascarpone. Do gotowej masy wsyp wiórki kokosowe. Przekrój gotowy i wystygnięty biszkopt na 3 płaty. Nasącz je mocną herbatą, a następnie przełóż kremem. Jeśli chcesz, biszkopt możesz również przeciąć na 2 kawałki, a ostatnią warstwę kremu śmietankowego ułożyć na wierzchu. Wówczas warto zastosować masę śmietankową także po bokach.

Jak udekorować tort stracciatella?

Tort stracciatella to bardzo okazały deser, dlatego warto go odpowiednio udekorować. Do warstwy kremu z powodzeniem przykleją się owoce czy czekolada. Jeśli chcesz nawiązać do wypełnienia ciasta, możesz posypać je tarkowanymi wiórkami czekoladowymi. Do takiego deseru doskonale pasują również wiśnie, zarówno świeże, jak i z syropu.

Jeśli kochasz słodkie, kakaowe wypieki, z pewnością zainteresuje Cię również przepis na babkę czekoladową. Ciasto to również można dopełnić kremem śmietankowym, w zależności od własnych preferencji. Masa wykonana z ubitej kremówki i mascarpone spisze się także jako dodatek do dań typowo śniadaniowych, jak np. kakaowe naleśniki. Krem śmietankowy doskonale komponuje się bowiem z czekoladą, zwłaszcza z tą o dużej zawartości kakao.