Czekolada i kokos to bardzo lubiane połączenie z nutką egzotyki. Jeżeli szukasz czegoś właśnie o takim smaku, trafiłeś doskonale. Te dwa składniki można ze sobą łączyć w wypiekach na kilka sposobów, jednak ta propozycja jest jedną z najprostszych. Z wyglądu ciasto czekoladowo-kokosowe przypomina murzynka, jednak ma znacznie głębszy smak. Dodatek wiórków kokosowych nadaje mu ponadto wilgotności i bardzo ciekawej tekstury.

By zjeść pyszne ciasto czekoladowo-kokosowe, nie musisz spędzać długich godzin w kuchni. Ten przepis jest bardzo szybki i sprawdzi się nawet w przypadku nieprzewidzianej wizyty gości. Delikatnie tropikalny smak ma szansę przypaść do gustu każdemu. Składniki można kupić w każdym sklepie, a być może masz je nawet w domu! Podane proporcje są odpowiednie na kwadratową foremkę o wymiarach ok. 24 x 24 cm, ale nie wahaj się np. ich podwoić i upiec dużej blachy ciasta dla całej rodziny. Na pewno nie pożałujesz, bo jest po prostu pyszne – wilgotne, miękkie i o bardzo ciekawym smaku. Ponadto do przygotowania ciasta nie używamy białego cukru, a jedynie 3 łyżki miodu – sprawia to, że można je uznać za wypiek z gatunku tych zdrowszych. Miód możesz zastąpić syropem kokosowym, daktylowym lub z agawy – w każdej z tych wersji ciasto będzie miało odrobinę inny aromat.

Ciasto czekoladowo-kokosowe – składniki

Wszystkie składniki na ciasto czekoladowo-kokosowe powinny mieć temperaturę pokojową. Potrzebujesz:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 duże jajka,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 tabliczkę czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 1 szklankę wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.

Ciasto czekoladowo-kokosowe – wykonanie

Ciasto czekoladowo-kokosowe jest banalne w przygotowaniu. Zacznij od przygotowania foremki – wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp mąką albo kaszą manną.

Następnie w dużym naczyniu wymieszaj sypkie składniki: przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz wiórki kokosowe. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do sypkich składników wraz z olejem, posiekaną czekoladą i miodem. Wymieszaj (np. łyżką lub mikserem na wolnych obrotach). Następnie w oddzielnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodaj do masy czekoladowo-kokosowej 2 łyżki piany i wymieszaj, by nieco rozluźnić jej konsystencję. Następnie dodaj resztę ubitych białek i mieszaj delikatnie tylko do połączenia się składników, uważając, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Gotową masę przełóż do foremki i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 40 – 45 minut. Ciasto czekoladowo-kokosowe jest gotowe, gdy wbity w jego środek patyczek nie ma śladów surowej masy.

Po upieczeniu zostaw ciasto do ostygnięcia w formie. Na koniec warto polać je polewą. Rozpuść tabliczkę deserowej czekolady z łyżką masła w kąpieli wodnej (żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z parującą, gorącą wodą). Możesz dodać łyżkę likieru kokosowego. Lekko przestudzoną polewą polej ciasto. Udekoruj wiórkami kokosowymi. Pokrój w kwadraty i podawaj na stół!