Normalnie nikt nie kojarzy sernika z białą czekoladą. Już sernik z czekoladą jest czymś dość niezwykłym. Tymczasem w naszym przepisie wszystko jest inne. Niezwykłe jest przybranie, obecność malin i ten smak – białej, dobrej czekolady Wedla. To ciasto, które robi się dość szybko, a przede wszystkim, które nie jest skomplikowane i każdy sobie z nim poradzi. Nawet brak piekarnika nie jest powodem, by sernik się nie udał. Spróbuj niezwykłego sernika na zimno z białą czekoladą.

 

Podstawowe składniki na sernik z białą czekoladą

 

Nasz niezwykły sernik z białą czekoladą to wyjątkowe ciasto, które zachwyci i zaskoczy Twoich gości. Trzymaj się przepisu i pilnuj składników i ich proporcji, a nie będziesz miał żadnych problemów z przygotowaniem tego bardzo efektownego ciasta. To sernik bez pieczenia, a więc typowo na zimno, a to oznacza, że nie musisz posiadać piekarnika, by zaskakiwać swoich domowników i gości tak niezwykłym ciastem z białą czekoladą. To właśnie jego biały kolor jest najbardziej nietypowy w całym wyglądzie.

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka);
  • 400 g czekolady białej E.Wedel;
  • 400 ml śmietanki 30%;
  • 2 czubate łyżki żelatyny;
  • 100 ml gorącej wody;
  • 250 g świeżych malin.

Oraz do ozdoby:

  • Ptasie Mleczko® Malinowe E.Wedel;
  • Wiórki kokosowe jako posypka;
  • Maliny;
  • Świeża mięta.

 

Jak przygotować sernik z białą czekoladą?

 

Wyjątkowy sernik zaczynamy od czekolady. Tę białą czekoladę należy połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu należy włożyć ją do miseczki metalowej i umieścić nad parującą wodą. Zacząć mieszać dopiero po 2 minutach i doprowadzić do rozpuszczenia się białej masy.

 

Po odstawieniu czekolady na moment do ostygnięcia, należy żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia. W razie potrzeby masę trzeba lekko podgrzać w mikrofalówce czy w kąpieli wodnej, ale nie wolno żelatyny zagotować, bo straci wówczas swoje właściwości.

 

Sernik z białą czekoladą przygotowujemy w dużej misce. Umieszczamy tam twaróg sernikowy i miksujemy go na gładką masę. Wlewamy rozpuszczoną i lekko ostudzoną czekoladę i znów miksujemy do połączenia się składników. Teraz dodajemy żelatynę. Należy ją jednak najpierw osobno wymieszać z dwiema łyżkami masy serowej i dopiero dodać do całości. Po jej wrzuceniu znów trzeba całość dokładnie wymieszać.

Ostatnim etapem przygotowania ciasta jest ubicie śmietanki w osobnej misce na sztywną pianę. Należy dodać bitą śmietanę do masy i delikatnie wymieszać szpatułką, najlepiej sylikonową. Na koniec do masy trafiają świeże maliny.

 

Sernik z białą czekoladą – tężenie i przybranie

 

Czas na wykończenie. W tym celu sernik z białą czekoladą przelewamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. Najlepiej, by ten sernik na zimno trafił do lodówki na całą noc. Dopiero gdy masa stężeje, można zająć się dekoracją. Na górze układamy Ptasie Mleczko Wedla oraz świeże maliny i listki mięty. Posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi i tak podajemy.

 

Ten deser warto podać podczas wyjątkowych uroczystości. Z pewnością jego dodatki sprawią, że będzie on idealnym uświetnieniem wielu świąt czy jubileuszy. Urodziny z takim sernikiem to coś przepysznego. Więc: smacznego!