Krem czekoladowy to smarowidło na pieczywo, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie da się jednak ukryć, że nie wszystkie gotowe produkty charakteryzują się dobrym składem. Wcale jednak nie musisz rezygnować z takiego przysmaku – krem czekoladowy możesz przyrządzić samodzielnie. Poznaj sprawdzone przepisy na smarowidło w różnych wariantach.

Domowy krem czekoladowy jest prosty w przygotowaniu – niezależnie od tego, na jaką wersję się zdecydujesz. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami, aby wyrób był udany.

Krem czekoladowy z orzechami

Jeżeli chcesz przygotować krem czekoladowy, który będzie lepszą alternatywą gotowego produktu, przygotuj następujące składniki:

  • 200 g orzechów laskowych
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła.

Jak przygotować krem czekoladowy krok po kroku?

  1. Orzechy wysyp na blaszkę i praż w piekarniku nagrzanym do 180o Mieszaj od czasu do czasu.
  2. Po ok. 10 minutach wyjmij blachę z piekarnika i usuń z orzechów brązową skórkę.
  3. Obrane orzechy zmiel – tak, aby uzyskać nieco płynną konsystencję bez grudek.
  4. Mleko podgrzej z cukrem, a po zagotowaniu zdejmij z palnika.
  5. Dodaj połamane czekolady i odstaw do rozpuszczenia. Po kilku minutach wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  6. Masę czekoladową dodaj do zmielonych orzechów i zmiksuj.
  7. W trakcie mieszania stopniowo dodawaj masło. Miksuj dalej, aby uzyskać gładką konsystencję.
  8. Ciepły krem przelej do mniejszych słoiczków i wstaw do lodówki.

Tak przygotowanym kremem czekoladowym możesz posmarować świeże bułeczki. Możesz też przełożyć nim swoje ulubione ciasto, np. brownie.

Krem czekoladowy z awokado

Czy wiesz, że czekolada z awokado to połączenie idealne? Właśnie z tych dwóch głównych składników można przygotować krem czekoladowy – idealny na kanapki.

Niezbędne składniki:

  • 2 małe owoce awokado (dojrzałe!)
  • 2 banany (mocno dojrzałe!)
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 czubata łyżka miodu wielokwiatowego
  • 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Awokado obierz. Usuń pestkę (przekrój na pół, a następnie w pestkę wbij nóż i wyciągnij). Pokrój miąższ na kawałki.
  2. Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. W misce umieść owoce, kakao, masło orzechowe oraz miód.
  4. Całość zblenduj na gładką masę.

Tak przygotowany krem czekoladowy przełóż do małych słoiczków. Przechowuj w lodówce – jednak nie dłużej niż 7 dni.

Jeśli chcesz, aby czekolada z awokado zyskały bardziej orzechowy posmak, dodaj ok. 30 g orzechów laskowych (mogą być już rozdrobnione). Wystarczy zblendować wszystkie składniki na gładką masę.

Domowy krem czekoladowy jest prosty w przygotowaniu. Wymaga zgromadzenia zaledwie kilku składników – łatwo dostępnych w każdym sklepie. Dużym atutem jest to, że możesz go przechowywać przez dłuższy czas w lodówce.

Przygotuj każdą z wersji i wybierz wariant, do którego będziesz częściej wracać. Szybko przekonasz się, że domowe wyroby nie mają sobie równych.