Krem czekoladowy to smarowidło na pieczywo, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie da się jednak ukryć, że nie wszystkie gotowe produkty charakteryzują się dobrym składem. Wcale jednak nie musisz rezygnować z takiego przysmaku – krem czekoladowy możesz przyrządzić samodzielnie. Poznaj sprawdzone przepisy na smarowidło w różnych wariantach.
Domowy krem czekoladowy jest prosty w przygotowaniu – niezależnie od tego, na jaką wersję się zdecydujesz. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami, aby wyrób był udany.
Krem czekoladowy z orzechami
Jeżeli chcesz przygotować krem czekoladowy, który będzie lepszą alternatywą gotowego produktu, przygotuj następujące składniki:
- 200 g orzechów laskowych
- 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki masła.
Jak przygotować krem czekoladowy krok po kroku?
- Orzechy wysyp na blaszkę i praż w piekarniku nagrzanym do 180o Mieszaj od czasu do czasu.
- Po ok. 10 minutach wyjmij blachę z piekarnika i usuń z orzechów brązową skórkę.
- Obrane orzechy zmiel – tak, aby uzyskać nieco płynną konsystencję bez grudek.
- Mleko podgrzej z cukrem, a po zagotowaniu zdejmij z palnika.
- Dodaj połamane czekolady i odstaw do rozpuszczenia. Po kilku minutach wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
- Masę czekoladową dodaj do zmielonych orzechów i zmiksuj.
- W trakcie mieszania stopniowo dodawaj masło. Miksuj dalej, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Ciepły krem przelej do mniejszych słoiczków i wstaw do lodówki.
Tak przygotowanym kremem czekoladowym możesz posmarować świeże bułeczki. Możesz też przełożyć nim swoje ulubione ciasto, np. brownie.
Krem czekoladowy z awokado
Czy wiesz, że czekolada z awokado to połączenie idealne? Właśnie z tych dwóch głównych składników można przygotować krem czekoladowy – idealny na kanapki.
Niezbędne składniki:
- 2 małe owoce awokado (dojrzałe!)
- 2 banany (mocno dojrzałe!)
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 1 czubata łyżka miodu wielokwiatowego
- 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego.
Przygotowanie krok po kroku:
- Awokado obierz. Usuń pestkę (przekrój na pół, a następnie w pestkę wbij nóż i wyciągnij). Pokrój miąższ na kawałki.
- Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- W misce umieść owoce, kakao, masło orzechowe oraz miód.
- Całość zblenduj na gładką masę.
Tak przygotowany krem czekoladowy przełóż do małych słoiczków. Przechowuj w lodówce – jednak nie dłużej niż 7 dni.
Jeśli chcesz, aby czekolada z awokado zyskały bardziej orzechowy posmak, dodaj ok. 30 g orzechów laskowych (mogą być już rozdrobnione). Wystarczy zblendować wszystkie składniki na gładką masę.
Domowy krem czekoladowy jest prosty w przygotowaniu. Wymaga zgromadzenia zaledwie kilku składników – łatwo dostępnych w każdym sklepie. Dużym atutem jest to, że możesz go przechowywać przez dłuższy czas w lodówce.
Przygotuj każdą z wersji i wybierz wariant, do którego będziesz częściej wracać. Szybko przekonasz się, że domowe wyroby nie mają sobie równych.