Lubisz kuchenne eksperymenty, w których wytrawne smaki mieszają się z odrobiną słodyczy? Poznaj sprawdzone przepisy na zupy kremy z dodatkiem białej czekolady. Takie połączenie składników to prawdziwa eksplozja smaku, która będzie prawdziwą przyjemnością dla zmysłów.

Biała czekolada to produkt, który – chociaż kojarzony przede wszystkim z deserami – świetnie sprawdzi się jako dodatek do wytrawnych dań. Potrafi zbalansować smak, dodając odrobiny słodyczy. Pomaga też nadać odpowiednią konsystencję, dlatego może stanowić jeden ze składników zup kremów.

Zupa krem z cukinii – przepis

Zupa krem z cukinii to idealna propozycja także na letnie popołudnia. Delikatna w smaku, lekko słodka – przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Z poniższych składników przygotujesz dwie spore porcje.

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:

  • 150 g młodej cukinii
  • 25 g cebuli
  • 125 ml bulionu drobiowego
  • 25 g masła
  • 50 g śmietany
  • 75 g czekolady, np. Czekolada biała E.Wedel
  • garść prażonych płatków migdałowych
  • sól, pieprz – do smaku.

W garnuszku rozpuść masło, dodaj pokrojoną drobno cebulę i kostki cukinii. Duś aż składniki staną się miękkie. Dodaj bulion i gotuj ok. 10 minut. Zupę zblenduj mikserem – na gładko. Dodaj śmietanę i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Wymieszaj do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawaj w bulionówkach. Udekoruj prażonymi płatkami migdałów.

Zupa krem z białych warzyw – przepis

Zupa krem na bazie kalafiora, selera i pietruszki – z dodatkiem świeżych ziół, orzechów laskowych i białej czekolady – to prawdziwa poezja. Mimo dość długiej listy składników, zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Niezbędne produkty (na 3 porcje):

  • 100 g kalafiora
  • 250 g selera (korzeń)
  • 250 g pietruszki (korzeń)
  • 50 g orzechów laskowych
  • 25 g masła
  • 150 ml mleka
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • ½ cebuli
  • ½ pora
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 50 g czekolady, np. Czekolady Białej E.Wedel
  • sól i pieprz do smaku.

Umyte i obrane warzywa pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj na drobno. W rondelku rozpuść masło i obsmaż warzywa. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, a następnie obierz ze skórek i pokrój.

Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i dodaj przyprawy. Gotuj aż do uzyskania miękkości. Składniki zblenduj na gładko, krem zagotuj i dodaj połamaną czekoladę. Wymieszaj do połączenia składników.

Zupę podawaj z prażonymi orzechami i listkami kolendry.

Zupa krem z białą czekoladą – wiele możliwości

Powyższe przepisy to zaledwie kilka inspiracji, bo możliwość wykorzystania białej czekolady jest znacznie więcej. Może ona stanowić doskonały dodatek do kremów przyrządzonych z: kalafiora, selera, pietruszki i gruszki.

Wypróbuj wszystkie możliwości, dzięki którym klasyczna zupa o kremowej konsystencji nabierze zupełnie innego smaku.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/kajmakowy-sernik-na-zimno-na-spodzie-brownie/