Naszła Cię nagła ochota na coś słodkiego, ale tak naprawdę nie wiesz, co chciałbyś zjeść? Być może skusisz się na czekoladowe babeczki z borówkami. To świetna propozycja zarówno latem, kiedy bez problemu kupisz świeże owoce, jak i poza sezonem – wówczas możesz wybrać mrożone borówki dostępne w każdym markecie.

 

Mówiąc o czekoladowej przekąsce najwięcej osób wskazuje na klasyczne brownie. Faktycznie, jest ono dość popularne. Czasem jednak warto postawić na coś innego. Babeczki z czekoladą i borówkami można bardzo szybko przygotować i zawsze się udają.

Podstawa dobrych babeczek czekoladowych – wysokiej jakości składniki

Marzą Ci się puszyste babeczki, które zachwycają swoim smakiem? Podstawą są przede wszystkim dobrze wybrane produkty wysokiej jakości. To one gwarantują, że przepis się zawsze udaje.

 

Składniki na babeczki:

  • 250 g mąki przesianej przez sitko,
  • 140 g cukru brązowego,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • 80 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • 45 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 90 g czekolada E.Wedel Klasyczna Gorzka 64%,
  • 500 g borówek świeżych lub mrożonych.

 

Przygotowanie babeczek rozpocznij od połączenia wszystkich składników sypkich w jednej misce. Do drugiego naczynia wbij jajka, wlej olej i dodaj śmietaną. Wymieszaj je, a następnie powoli wsypuj mieszankę suchych składników. Masa, która powstanie powinna być jednolita. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i razem z borówkami amerykańskimi wsyp do ciasta. Jeżeli wykorzystujesz mrożone owoce, to pamiętaj, aby je wcześniej rozmrozić i odlać z nich wodę.

 

Włącz piekarnik, aby się rozgrzał – ustaw go na 190⁰C. W międzyczasie przygotuj formy do babeczek i wlej do nich masę. Pamiętaj, aby nie przekraczać 3/4 wysokości, ponieważ dość mocno wyrosną. Włóż blachę z babeczkami do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Jeżeli do przygotowania babeczek wykorzystuje mrożone owoce, to może okazać się, że będą one wymagać dłuższego czasu pieczenie, dlatego warto je kontrolować za pomocą wykałaczki. Kiedy nic się na niej nie osadza, to znaczy, że są gotowe. Po wyciągnięciu pozostaw do wystygnięcia. Możesz także posypać babeczki cukrem pudrem.

Krem do babeczek z borówkami amerykańskimi

Potrzebujesz podać babeczki czekoladowe z borówkami amerykańskimi gościom na przyjęciu i zastanawiasz się, jak nieco je odmienić? Możesz udekorować je kremem. Doskonale sprawdzi się w tym przypadku czekolada z awokado, która ma bardzo oryginalny smak. Jej przygotowanie jest nie tylko szybkie, ale i wyjątkowo proste. Co więcej, zawsze wychodzi. Może więc być Twoim kulinarnym asem w rękawie.

 

Składniki:

  • 3 duże i dojrzałe awokado,
  • 1 banan,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • łyżeczka miodu,
  • 60 g Kakao ciemnego z Ghany.

 

Wszystkie składniki umieść w głębszym naczyniu i dokładnie zblenduj na aksamitną masę. Umieść ją w rękawie do dekorowania, wybierz końcówkę i wyciśnij krem na babeczki według indywidualnej koncepcji. Dzięki temu musowi zyskają one jeszcze ciekawszy smak, a Twoich goście się w nich zakochają i już zawsze będą Cię o nie prosić.