Szukasz pomysłu na świeży i lekki deser na lato? A może chcesz spróbować nowego połączenia smaków? Lubisz eksperymentować w kuchni? Wypróbuj przepis na słodkie babeczki czekoladowe z dodatkiem kwaśnego rabarbaru. To doskonała propozycja na letnie popołudnie. Kwaśne warzywo doskonale równoważy słodycz czekolady, dzięki czemu babeczki świetnie smakują podane z kawą lub owocowym koktajlem. Sprawdź!

 

Lato zachwyca feerią barw, zapachów i smaków. Warto wykorzystać to w swojej kuchni i przygotować deser, który subtelnie rozpieści kubki smakowe i wprowadzi w stan ekstazy. Świetnie sprawdzi się brownie, ale warto wypróbować także nowe połączenie warzyw z czekoladą, czyli babeczki czekoladowe z dodatkiem rabarbaru. Ten wypiek to prawdziwa kwintesencja lata.

Jak zrobić babeczki czekoladowe z rabarbarem?

Z tego przepisu przygotujesz 24 babeczki, dlatego zanim sięgniesz po składniki, zadbaj o odpowiednią liczbę papilotek. Następnie rozgrzej piekarnik do 180℃ i ustaw go na tryb termoobiegu.

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 160 g cukru,
  • 7 g proszku do pieczenia,
  • 5 g cynamonu,
  • 160 g masła,
  • 3 jajka rozmiar L,
  • 120 g czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel,
  • 4 łodygi rabarbaru.

Wykonanie:

Rabarbar umyj dokładnie, a następnie pokrój w małe kawałki i zasyp cukrem. Dzięki temu usuniesz nadmiar soku i unikniesz zakalca. Kiedy warzywo będzie odpoczywać, do misy przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

 

Następnie, w garnuszku z grubym dnem, rozpuść na małym ogniu masło i wymieszaj je z cukrem. Poczekaj, aż pod wpływem ciepła słodkie kryształki połączą się z tłuszczem i odstaw całość do wystygnięcia. W tym czasie pokrój lub zetrzyj na tarce na małych oczkach czekoladę. Kiedy masło wystygnie, przelej je do dużego naczynia i dodaj jajka oraz mieszankę mąki z proszkiem i cynamonem. Powoli zmiksuj składniki, aby się połączyły. Na koniec dodaj pokrojoną/startą czekoladę oraz odsączony rabarbar i delikatnie wymieszaj całość.

 

Kiedy masa będzie gotowa, wypełnij nią papilotki do połowy ich wysokości. Tak przygotowany deser wstaw do piekarnika na 20-25 minut, do momentu aż się zarumieni, a na wetkniętym patyczku nie będzie śladów surowego ciasta.

Po upieczeniu, wyjmij babeczki z papilotek lub formy i przełóż na kratkę do wystygnięcia.

 

Jak urozmaicić smak czekoladowych babeczek z rabarbarem?

Muffinki doskonale smakują solo. Jednak, aby podać je na stół, np. dla gości, warto zadbać o odpowiednie dekoracje, Dobrym pomysłem jest podanie ich, np. pod pierzastą chmurką kremu czekoladowego. Przygotujesz go z:

  • 90 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 30 ml mleka,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 350 g cukru pudru.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Nie dopuść do wrzenia, aby nie wytrącił się tłuszcz. Następnie pozostaw do wystygnięcia. Ciepłe masło utrzyj mikserem na puszystą, maślaną masę. Następnie powoli przesiej do niej cukier puder. Zwróć uwagę na grudki – krem musi być idealnie gładki i aksamitny, dlatego postaraj się ich unikać. Potem powoli wlej mleko i dodaj do masy rozpuszczoną czekoladę. Kiedy krem ubije się i będzie sztywny, przełóż go do rękawa cukierniczego i stwórz na każdej babeczce finezyjne kwiaty lub gwiazdki.

Tak przygotowany deser przechowuj w lodówce, aby masa się nie rozpłynęła pod wpływem ciepła.

 

Ten deser zachwyca orzeźwiającym aromatem i niezwykłą konsystencją. Sprawdź już dziś i poznaj smak lata!