Warzywa w słodkich wypiekach to nie nowość, ale trzeba przyznać, że obecnie coraz więcej osób interesuje się tego typu połączeniami. Jednym z popularniejszych deserów tego typu jest ciasto marchewkowe. Warto przygotować je w formie babeczek z dodatkiem czekolady – wówczas sprawdzi się zarówno jako pyszny deser, jak i jako pożywne drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Sprawdź przepis na ten pyszny wypiek!

Babeczki marchewkowe z czekoladą – dlaczego warto?

Szukasz przepisu na słodki, a jednocześnie w miarę zdrowy deser? Wypieki z dodatkiem warzyw mogą być świetnym pomysłem. Dlaczego warto przygotować babeczki marchewkowe z czekoladą? Ponieważ są miękkie, wilgotne i delikatnie korzenne. Dzięki dodatkowi cynamonu ich smak może nieco kojarzyć się z piernikiem. Czekolada dodaje natomiast bogatego smaku i sprawia, że zaspokajają chęć na słodycze na długi czas. Jednocześnie są pożywne i sycące. Marchew dodaje im nie tylko słodyczy, ale również istotnego błonnika. Dzięki nim można przemycić nieco warzyw w deserze – te pyszne babeczki zjedzą ze smakiem nawet największe niejadki. Już sam ich zapach rozchodzący się w kuchni zaostrza apetyt! Świetnie sprawdzą się również na śniadanie lub podwieczorek, podobnie jak np. kakaowe naleśniki z dużą ilością owoców.

Babeczki marchewkowe z czekoladą

Lista składników na babeczki marchewkowe z czekoladą nie zawiera żadnych trudno dostępnych produktów. Bardzo możliwe, że wszystko, co potrzebne, masz już w domu. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:

  • 3 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 1 szklankę mąki,
  • 3 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 1 ½ szklanki marchewki startej na drobnym oczku tarki,
  • ½ szklanki orzechów włoskich, posiekanych,
  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%.

 

Z podanych proporcji wychodzi ok. 12 dużych babeczek.

Babeczki marchewkowe z czekoladą – przygotowanie

Proces przygotowania wypieku również jest bezproblemowy. Ta receptura jest znacznie prostsza niż niejeden przepis na babkę czekoladową albo murzynka, a daje tyle samo satysfakcji przy jedzeniu! Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, dlatego warto zacząć od nagrzania piekarnika na 180°C. Następnie postępuj według poniższych kroków.

  1. Jajka ubij mikserem z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj olej i ponownie zmiksuj.
  2. Wymieszaj mąkę z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiej do miski z jajkami. Dodaj startą marchewkę i wszystko razem krótko zmiksuj.
  3. Na koniec wsyp do miski orzechy i wymieszaj wszystko łyżką lub szpatułką.
  4. Formę do muffinów wyłóż papierowymi papilotkami. Wypełnij gotowym ciastem. Piecz przez ok. 20 min. Wyciągnij z pieca i odstaw do przestudzenia.
  5. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Możesz dodać parę łyżek mleka, aby polewa była delikatniejsza. Udekoruj nią gotowe, przestudzone babeczki.

Gdy polewa zastygnie, Twoje babeczki marchewkowe z czekoladą są gotowe do podawania. Możesz je też przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku.