Desery coraz częściej przyjmują nieoczywiste formy, które sprawdzają się doskonale podczas dowolnych okazji. Wiele z nich może stanowić świetną propozycję na szybką przekąskę lub deser zaspokajający Twoją ochotę na słodycze. Co powiesz na krem stworzony z wykorzystaniem bananów, kakao i awokado?
Awokado na pierwszy rzut oka nie kojarzy się ze słodyczami, jednak cechuje się ono na tyle uniwersalnym smakiem, że komponuje się idealnie ze słodkimi składnikami. Z tego powodu kremy stworzone z wykorzystaniem tego owocu mogą być doskonałą alternatywą dla klasycznych deserów. Co powiesz na mus z bananów i awokado z dodatkiem kakao?
Jak przygotować bananowo-czekoladowy krem z awokado?
Krem z kakao, bananów i awokado jest świetną alternatywą dla brownie. Nie wymaga on bowiem pieczenia, a jego przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut. Jest to idealna propozycja na szybką przekąskę, która sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą.
SKŁADNIKI NA KREM Z AWOKADO:
- awokado,
- banan,
- 40 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 120 g daktyli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ugotuj daktyle na parze tak, by zmiękły. Zamiast tego możesz moczyć je przez całą noc. Obierz awokado i banany, a następnie dorzuć do przygotowanych daktyli. Dosyp kakao. Zblenduj całość na gładką masę i przełóż do naczynia.
Pamiętaj, by wybierać jedynie dojrzałe owoce. W innym przypadku deser może stać się gorzki. Dobrą praktyką jest też zamrożenie bananów i wyjęcie ich z zamrażarki na kilkadziesiąt minut przed rozpoczęciem mieszania. Wówczas staną się one jeszcze miększe.
Jak podawać krem czekoladowy z awokado i bananami?
Czekolada z awokado to niesamowite połączenie, które trafi w gusta osób nieprzepadających za zbyt słodkimi deserami. Tak przygotowany krem warto również zestawić z kwaśnymi owocami, które jeszcze bardziej zmodyfikują jego smak. W tym przypadku można postawić na całkowitą dowolność – od malin, przez mango, aż po banany (pomimo faktu, że znajdują się one już w masie). Jeśli lubisz bakalie, dobrym pomysłem okazuje się dorzucenie do masy pokruszonych orzechów i suszonych owoców.
Krem z awokado, bananów i kakao można podawać w bardzo efektowny sposób. Wystarczy umieścić go w eleganckim naczyniu, a następnie odpowiednio udekorować. Jeśli tworzysz deser z myślą o gościach, świetnym pomysłem będzie umieszczenie na jego wierzchu kilku owoców sezonowych, a następnie posypanie ich wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Krem może posłużyć również jako dodatek do ciast.
Jeśli chcesz wykorzystać mus z bananów i awokado w nieco inny sposób, możesz umieścić go pomiędzy dwoma kawałkami przygotowanego biszkoptu czekoladowego. Jest to doskonały pomysł dla osób, które nie przepadają za standardowymi kremami pojawiającymi się w tortach. W ten sposób da się stworzyć bardzo nietypowy deser zachwycający smakiem zarówno Ciebie, jak i Twoich gości. Ciasto również można wzbogacić o dodatek owoców sezonowych. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się maliny lub wiśnie, które idealnie komponują się z czekoladą.