Przygotowujesz przyjęcie na cześć ukochanej osoby i szukasz przepisu na deser, który zachwyci wszystkich gości? A może potrzebujesz prostej receptury na świeży, letni wypiek, który zastąpi klasyczny tort? Biszkopt czekoladowy z bezą i rabarbarem sprawdzi się doskonale. Nie tylko efektownie wygląda, ale także doskonale smakuje niezależnie od okazji. Dowiedz się, jak go przygotować!

 

Czy może być coś lepszego od połączenia soczystego, kwaśnego rabarbaru z kruchą, lekko ciągnącą się bezą i wilgotnym, szybkim ciastem czekoladowym? Ten deser wspaniale rozpieszcza kubki smakowe i przynosi nieziemską rozkosz. Przekonaj się już dziś!

Jak przygotować biszkopt czekoladowy z bezą i rabarbarem?

Na początku przygotuj blaszkę w rozmiarze 30×40 cm i rozgrzej piekarnik do 100℃, w trybie grzania góra-dół. Następnie wyciągnij potrzebne składniki. Ciasto składa się z trzech części: biszkoptu czekoladowego, bezy oraz rabarbaru. Zacznij od przygotowania bezy.

 

Składniki na bezę:

  • 6 białek,
  • 15 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g cukru.

 

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 130 g mąki pszennej,
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g cukru,
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Składniki na masę rabarbarową:

  • 800 g rabarbaru,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 g cynamonu,
  • 250 g dżemu malinowego,
  • 35 g płatków migdałowych.

 

Wykonanie bezy:

Białka ubij na sztywną pianę. Kiedy osiągniesz pożądaną konsystencję, zacznij powoli dodawać cukier. Miksuj przez kilka minut, aż białka zaczną lśnić i na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.

 

Następnie przygotuj płaską blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż na nią bezę i rozprowadź na powierzchni podobnej do tej, którą ma foremka na ciasto. Następnie włóż do rozgrzanego piekarnika na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij bezę i pozostaw do wystygnięcia.

 

Przygotowanie masy rabarbarowej:

Po upieczeniu bezy podnieś temperaturę w piekarniku do 170℃. Następnie dokładnie umyj łodygi rabarbaru, usuń liście, pokrój warzywo na 1 cm kawałki i przełóż do miski. Dodaj mąkę i cynamon, a potem wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj połowę porcji dżemu malinowego, delikatnie połącz składniki i odstaw na bok, aby przygotować biszkopt.

 

Wykonanie biszkoptu czekoladowego:

Pamiętaj, że sekretem udanego wypieku jest napowietrzenie suchych składników. W tym celu przesiej oba rodzaje mąk oraz kakao do miski. Następnie ubij jajka z cukrem na pianę. Pamiętaj, że im bardziej puszysta, tym biszkopt będzie lżejszy. Do ubitych jajek powoli dodaj mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami. Potem delikatnie połącz całość za pomocą szpatułki, ale już nie miksuj, aby ciasto nie straciło swojej konsystencji.

 

Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch nałóż rabarbar i szybko wstaw do rozgrzanego pieca na co najmniej 45 minut. Pod koniec pieczenia możesz przeprowadzić tzw. „test suchego patyczka”, aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy. Jeśli tak, wyjmij na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.

Obawiasz się, że Twój biszkopt nie będzie wystarczająco dobry? Zamień go na brownie, które równie doskonale smakuje z kwaśnym warzywem i słodką bezą.

 

Składanie ciasta czekoladowego z bezą i rabarbarem

Wystudzone ciasto czekoladowe posmaruj pozostałą częścią dżemu malinowego. Następnie nałóż na górę upieczoną wcześniej bezę i delikatnie przyciśnij, aby „przykleiła” się do spodu. Tak przygotowany deser jest gotowy do podania na stół!

 

Nie bój się eksperymentować w kuchni, a przekonasz się, że połączenie warzyw, czekolady i jajek może smakować wybornie!