Masz ochotę na ciasto intensywnie czekoladowe, które będzie rozpływało się w ustach? Poznaj sprawdzony przepis na biszkopt czekoladowy przełożony kremem czekoladowym z kawałkami karmelizowanej pomarańczy. Brzmi smacznie? I właśnie tak smakuje. Sprawdź, jak przyrządzić taki wypiek.
Biszkopty kojarzą się przede wszystkim z tortami przygotowywanymi z okazji ważnych wydarzeń. Warto jednak mieć świadomość, że dobry przepis na ciasto czekoladowe można wykorzystać jako bazę do przyrządzania innych deserów – także bez okazji.
Biszkopt czekoladowy z kremem i pomarańczą – jak przygotować?
Największym wyzwaniem zwykle jest upieczenie biszkoptu, który będzie miał idealnie równą powierzchnię. Często jest bowiem tak, że ciasto natychmiast wyrasta i opada zaraz po wyjęciu z piekarnika. Korzystanie ze sprawdzonego przepisu na biszkopt czekoladowy pozwoli temu zapobiec.
Składniki i przygotowanie biszkoptu czekoladowego:
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 5 jajek.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do masy z jajek dodaj mąkę i wymieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej do niej masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC i piecz przez ok. 35 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Obręcz tortownicy możesz zdjąć dopiero po ostudzeniu ciasta.
Składniki i przygotowanie kremu czekoladowego:
- 2 tabliczki czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel
- 4 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 7 łyżek skrobi kukurydzianej
- skórka z 2 pomarańczy ekologicznych.
Mleko, cukier i żółtka umieść w garnku. Dodaj skrobię kukurydzianą. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy krem zacznie gęstnieć, zdejmij garnek z palnika. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj aż do rozpuszczenia składników i uzyskania jednorodnej mieszaniny. Dodaj skórkę pomarańczową.
Pomarańcze pokrój w plastry. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane, a następnie dodaj 1/3 szklanki cukru. Smaż plastry pomarańczy przez ok. 10 minut z każdej strony – aż będą skarmelizowane.
Ostudzony biszkopt podziel na 2-3 części, a następnie przekładaj kremem czekoladowym. Na wierzch każdej warstwy kremu wyłóż karmelizowane pomarańcze. Wierzch ciasta możesz udekorować kremem czekoladowym, a następnie w dowolny sposób ozdobić.
Brownie w innej odsłonie – czemu nie?
Czy wiesz, że biszkopt czekoladowy możesz zastąpić klasycznym brownie? Dzięki temu otrzymasz ciasto czekoladowe w nieco niebanalnej odsłonie, która – z uwagi na dodatek karmelizowanych pomarańczy – przypadnie do gustu właściwie każdemu.
Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na brownie, a następnie przygotuj krem czekoladowy zgodnie z powyższymi wskazówkami. Taka wersja deseru na pewno cię zaskoczy i zapewni podniebieniu prawdziwą eksplozję smaków.