Jesteś smakoszem domowych słodyczy, które można przygotować szybko, łatwo, a przede wszystkim samodzielnie? Blok czekoladowy to idealny deser dla Ciebie. Poznaj przepis, dzięki któremu stworzysz przekąskę czekoladową o wyjątkowym smaku.

 

W Twoim domu często pojawiają się muffinki czekoladowe? Przepis na blok czekoladowy jest równie łatwy do wykonania. Dla wielu osób taki deser to smak dzieciństwa i niezapomniane wspomnienia. Wróć do nich lub stwórz je na nowo dzięki sprawdzonej recepturze.

 

Składniki niezbędne do przygotowania bloku czekoladowego

Żeby przygotować pyszny blok czekoladowy, niezbędne jest wykorzystanie produktów wysokiej jakości, które są gwarancją sukcesu. Sięgając po sprawdzone składniki, można mieć pewność, że każdy deser będzie wyjątkowo pyszny. Do przygotowania przysmaku dzieciństwa, jakim jest blok czekoladowy, potrzebne będzie:

  • 220 g masła,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 50 g Kakao ciemnego z Ghany Wedel,
  • 420 g mleka w proszku,
  • 120 ml wody,
  • 120 g mieszanki orzechów i bakalii,
  • 120 g herbatników.

 

Przygotowanie bloku czekoladowego

Przygotowanie bloku czekoladowego rozpocznij od wcześniejszego wyciągnięcia masła z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Pokrój je na drobniejsze części, a następnie roztop w rondelku na średnim ogniu. Kiedy masło będzie miało płynną konsystencję, dodaj do niego wodę, cukier oraz Kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

 

W osobnym naczyniu umieść mieszankę orzechów i bakalii, a następnie zalej je wrzącą wodą. Odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie odsącz dokładnie orzechy. Do drugiego naczynia przesyp mleko w proszku. Pokrusz bardzo drobno herbatniki i dodaj je do mleka. Wsyp także przygotowane wcześniej orzechy i bakalie.

 

Do mieszanki składników (mleko w proszku, pokruszone herbatniki, orzechy i bakalie) dodaj rozpuszczone wcześniej masło. Wymieszaj wszystko dokładnie – aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wspomagaj się ręczną trzepaczką, aby zniwelować ewentualne grudki.

 

Przygotuj formę do pieczenia – keksówkę lub tortownicę. Posmaruj jej boki i spód niewielką ilością masła, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przelej masę. Jeżeli jest ciepła, odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki, aby całość mogła się mocno związać. Dzięki uzyskanej w niskiej temperaturze twardości krojenie bloku będzie zdecydowanie łatwiejsze.

 

Po zastygnięciu masy wyjmij tortownicę i wyłóż blok czekoladowy na deskę do krojenia. Deser serwuj najbliższym, gościom lub ciesz się jego smakiem przy popołudniowej kawie.

Blok czekoladowy z dodatkami

Często przygotowujesz pancakes czekoladowe, które wzbogacasz sezonowymi owocami? Możesz także wykorzystać je do bloku czekoladowego. Dobrym pomysłem będzie dodanie do masy malin, wiśni lub porzeczek. Dzięki temu deser zyska nowy smak. Możesz postawić także na inne składniki – owoce liofilizowane lub kwaśne galaretki. Połączenie słodyczy i kwaskowatości to coś wyjątkowego. Przekonaj się o tym!